Ο Παναγιώτης Παύλος αναλύει την συμμετοχή Μητσοτακη στην συνδιάσκεψη στην Αιγυπτο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχόλιο στη πεντάλεπτη εισήγηση του Έλληνα Πρωθυπουργού νωρίτερα, σήμερα, στο Κάιρο, στη Συνδιάσκεψη που συγκάλεσε η #Αίγυπτος για τον πόλεμο στη Μ. Ανατολή και τη #Γάζα.

Αρκετά έως πολύ καλή, σε γενικές γραμμές, η ομιλία που ετοίμασε το γραφείο της κ. Μπούρα, για τον Πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη, σήμερα στο #Κάιρο.

Φυσικά, δεν ανέμενε κανείς να καταδικάσει ευθέως το #Ισραήλ, οπότε περιορίστηκε σε ισοβαρείς έμμεσες, ανώδυνες μομφές, και αναμενόμενες ρητές ευθυγραμμίσεις με το πλαίσιο του Διεθνούς και του Ανθρωπιστικού Δικαίου, εστιάζοντας, όταν ήρθε η στιγμή, σχεδόν αποκλειστικά στη #Χαμάς, έστω κι αν αλλού εδράζονται τα αίτια ύπαρξής της και δράσης της.

Θετική και κατανοητή η διάκριση μεταξύ Χαμάς και Παλαιστινιακού λαού, αλλά παράλληλα τεχνητή, εν πολλοίς, κι ως προς τα γεγονότα αβάσιμη. Διότι ενώ για όλους εμάς πρόκειται περί τρομοκρατίας, για τους Άραβες Παλαιστινίους, πρόκειται περί εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, ανάλογου π.χ. με τη δική μας Εθνική Αντίσταση, είτε αυτό μας αρέσει είτε όχι. Αυτό πρέπει να αξιολογηθεί ψυχρά και ουδέτερα, ως δεδομένο, που μια realpolitik οφείλει να λαμβάνει υπόψιν, αν επιδιώκει ουσιαστικές λύσεις στη βάση αμεροληψίας και ειλικρίνειας με τους λαούς και την ιστορία τους.

Από κει και πέρα. Στη δεδομένα εξισορροποιητική ματιά του Πρωθυπουργού στις δυό πλευρές του πολέμου, υπήρχε χώρος για αναφορά στην εμβληματική, λίαν πρόσφατη επίθεση κατά του Ελληνορθόδοξου Μοναστηριού του Αγίου Πορφυρίου Γάζης και τη δολοφονία χριστιανών που είχαν καταφύγει εκεί. Κατανοητή η αποφυγή, αλλά ενοχλητική η εμμονική εγκατάλειψη του Λεβάντε από το ελλαδικό κράτος. Θα ανέμενε κανείς κάποια αναφορά στους Χριστιανούς Ορθοδόξους, αλλά ο Πρωθυπουργός φαίνεται ότι δεν ήθελε να υπεισέλθει σε περαιτέρω παραμέτρους. Σεβαστό. Ας δώσει τουλάχιστον εντολή, κάποια επιπλέον από τα άτυπα κονδύλια του ΥΠΕΞ να διοχετευτούν εκτάκτως στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Υπάρχουν, άλλωστε, και πολλές Ελληνίδες παντρεμένες με Παλαιστίνιους και ΑραβοΕλληνόπουλα του Λεβάντε κάτω.

Ακόμη, θα ανέμενε ίσως κανείς ευχαρίστως την ανακοίνωση πρόθεσης της Ελλάδας να διαθέσει Χ ποσό ή υλικά, στην κατεύθυνση άμεσης στήριξης των δοκιμαζομένων.
Βεβαίως, κατανοώ ότι καθώς και οι ίδιοι οι εταίροι της Συνδιάσκεψης δεν γνωρίζουν τί θα συμβεί αύριο, τηρούν στάση αναμονής. Όμως, ο κόσμος κάτω ήδη υποφέρει φριχτά.

Θα μπορούσε, τέλος, ο Πρωθυπουργός μας να είχε μιλήσει στα 🇬🇷 ελληνικά. Είναι μια γλώσσα που προσφέρεται ιδανικά, ως μητρική μάλιστα, ιδίως αν κάποιος είναι πολύ κουρασμένος, όπως ο ίδιος έδειχνε σήμερα. Κυρίως, όμως, θα είχε τεράστιο συμβολικό χαρακτήρα, τη στιγμή που η Σύνοδος αφορά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα σε τόπους και λαούς που ακόμη φέρουν το ελληνικό αποτύπωμά τους, ενώ η ελληνική γλώσσα ήταν για αιώνες η αγγλική της περιοχής, και συνεχίζει να ζει σήμερα εκεί.

Εν κατακλείδι, και δεδομένων των ανωτέρω θεωρώ θετική την εν γένει παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα στο Κάιρο. Και φυσικά είναι εντυπωσιακό να διαπιστώνει κανείς, για άλλη μια φορά, τις μεγάλες προόδους των Αιγυπτίων. Ιστορικός λαός!

Υ.Γ. 1. Κρίμα που η Ελλάδα δεν προχώρησε ως τώρα σε πλήρη οριοθέτηση #ΑΟΖ με τη χώρα του Νείλου…
Υ.Γ. 2. Αγαπητή Κυρία Μπούρα, τους Αμερικανούς τους ενδιαφέρει το peace and stability διότι είναι κοσμοκράτορες. Εμάς, που είμαστε οι Έλληνες φωτοδότες της ανθρωπότητας, μας ενδιαφέρει το peace and prosperity των λαών. Να το έχετε υπόψιν κατά την αντιγραφή, την επόμενη φορά…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ