Τα φωτοβολταϊκά συνδέουν τους Παλαιστίνιους με τη ζωή

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Μαχμούντ αλ Ναϊτζάρ, 43 ετών, άφησε νωρίς τη γεωργική του γη στο αλ Μαουασί, που συνδέει τον Χαν Γιουνίς  και τη Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας, για να αναζητήσει ένα λιγότερο γεμάτο μέρος για να φορτίσει τα κινητά τηλέφωνα της οικογένειάς του και μια μικρή μπαταρία που χρησιμοποιεί για να δώσει φως σκηνή του τη νύχτα. Η τοποθεσία φόρτισης βρίσκεται σε ένα νέο κτίριο στο Αλ Αρίσα  al-Arisa, μακριά από την πολυκοσμία.

Με τρία τηλέφωνα και μια μπαταρία στο χέρι, ο Μαχμούντ κινήθηκε προς την είσοδο όπου υπήρχαν μόνο τρία άτομα μπροστά από την είσοδο και υπήρχε μια χειρόγραφη πινακίδα στα αριστερά τους που έδειχνε τις τιμές φόρτισης διαφορετικών μεγεθών τηλεφώνων και μπαταριών. Έγινε δεκτός από έναν έφηβο που καθόταν στο τραπέζι για να ελέγξει την ταυτότητα των συσκευών που θα σταλούν και να τους δώσει έναν ειδικό αριθμό που έγραψε σε ένα κομμάτι χαρτί για να μην παρεμβαίνουν σε άλλες συσκευές.

Ανίκανος να παρακολουθήσει τηλεόραση και ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης λόγω διακοπής ρεύματος, επικοινωνίας και διαδικτύου, ο άνδρας πρέπει να φορτίσει τα κινητά του τηλέφωνα για να μάθει την τελευταία κατάσταση στον πόλεμο και να ακούσει μερικές τοπικές ραδιοφωνικές εκπομπές από τη Δυτική Όχθη.

Ο Εν-Ναϊτζάρ λέει ότι ακόμα και όταν αποκαθίσταται η επικοινωνία, είναι σχεδόν συνεχώς διακεκομμένη και είναι δύσκολο να ωφεληθεί.

 Το αλ Μαουασί, η παλαιστινιακή παράκτια περιοχή στα νοτιοδυτικά της Λωρίδας της Γάζας, η οποία μετατράπηκε σε ζώνη μετανάστευσης ως αποτέλεσμα του πολέμου, έχει γίνει καταφύγιο για τους κατοίκους της Γάζας.

3 41

Χωρίς τα φωτοβολταϊκά σε αυτήν την περιοχή, οι κάτοικοι της Γάζας δεν θα μπορούσαν να πάρουν φως ή να λειτουργήσουν τα τηλέφωνά τους (Αραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Αραβικού Κόσμου)

Ο Εν-Ναϊτζάρ δηλώνει επίσης ότι χρησιμοποιεί τηλέφωνα για φωτισμό ενώ κινείται έξω από σκηνές και σε σκοτεινούς δρόμους χωριών, και επομένως η φόρτιση είναι μεγάλης σημασίας και λέει ότι τα έργα που παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια σε χαμηλές τιμές μέσω της ηλιακής ενέργειας είναι απαραίτητα για τους ντόπιους.

Ο An-Najjar, ο οποίος εκτοπίστηκε από τα νότια του Χαν Γιουνίς με την οικογένεια και τους συγγενείς του πριν από ενάμιση μήνα, είπε στο Αραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Αν δεν ήταν κάποιοι νέοι που χειρίζονταν τα ηλιακά πάνελ,  δεν ξέρω τι θα το κάναμε .Δεν έχουμε φως ούτε θα μπορούσαμε να χειριστούμε τα τηλέφωνα. Εκτοπισμένοι όπως είμαστε ζούμε τη ζωή μας στο σκοτάδι».

Σε κοντινή απόσταση, ο Μαχμούντ Ινάμπλε (ηλικίας 54) εκφράζει τον θαυμασμό του για την ικανότητα όσων αναγκάζονται να μεταναστεύσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, αφενός, και την προθυμία των νέων να μην εφησυχάσουν και να παράσχουν μέσα διαβίωσης που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, τις απαιτήσεις της μεταναστευτικής ζωής, από την άλλη, θεωρώντας ότι τα ηλιακά πάνελ είναι η μόνη λύση, λέει:

«Αυτά τα πάνελ μας δίνουν τη δυνατότητα να φωτίζουμε και να επικοινωνούμε. Αυτό δεν είναι τόσο εύκολο, ειδικά για όσους έχουν μωρά, ηλικιωμένους και άρρωστους. «Πρέπει όλοι να βγουν από τις σκηνές το βράδυ και να πάνε στην τουαλέτα».

Ένα άτομο που είπε ότι οκτώ οικογένειες από διαφορετικά μέρη της Λωρίδας της Γάζας μετανάστευσαν μαζί του είπε: «Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα στις σκηνές και τις εκτοπισμένες περιοχές, αλλά αυτά τα πάνελ παρέχουν μια εναλλακτική λύση για να συνεχιστεί η ζωή, και αν στερηθούμε και αυτά τα πάνελ, η ζωή θα γίνει σίγουρα πολύ πιο δύσκολη».

2 119

Ο χώρος που δίνεται η δυνατότητα οι Παλαιστίνιοι να φορτίσουν τα κινητά τους τηλέφωνα

Ο  Χαμντάν Σαμπίρ (41 ετών) παρέχει υπηρεσίες φόρτισης μέσω ενός ολοκληρωμένου συστήματος ηλιακής ενέργειας εγκατεστημένο στον κεντρικό δρόμο στοαλ Μαουασί  από τότε που μετανάστευσε στην περιοχή στις αρχές του περασμένου μήνα.

Ο Σαμπίρ τοποθετεί τέσσερα πάνελ συσσωρευτών στο πάνω μέρος της πέργκολας και στο επάνω ράφι στη μία πλευρά της πέργκολας υπάρχουν αριθμημένα ηλεκτρικά κλιπ για κινητά τηλέφωνα, κλιπ για μπαταρίες στο πάτωμα και μερικά τραπέζια για τη φόρτιση tablet, φορητών υπολογιστών και άλλου εξοπλισμού.

Ενώ ο Σαμπίρ και οι άλλοι δύο νέοι που τον βοηθούν είναι απασχολημένοι με τη σύνδεση των συσκευών στο ηλεκτρικό ρεύμα, την τακτοποίηση και τη διασφάλιση της έναρξης της διαδικασίας φόρτισης, συνεχίζουν επίσης να ελέγχουν τις συσκευές που είναι εκτός φόρτισης και να τις αντικαθιστούν με νέες.

Ο Σαμπίρ, πατέρας επτά παιδιών, δηλώνει ότι το σύστημα εργασίας όχι μόνο διασφαλίζει ότι καμία συσκευή δεν θα χαθεί, θα κλαπεί ή θα αντικατασταθεί με άλλη, αλλά επίσης προσφέρει εναλλακτικές τεχνικές προστασίας για την αποφυγή ζημιών στις συσκευές σε περίπτωση διακοπής ρεύματος λόγω σύννεφων τον χειμώνα, και θεωρεί το έργο του ως υπηρεσία και όχι ως έργο προσανατολισμένο στο κέρδος.

Σύμφωνα με τον Σαμπίρ, φορτίζει περίπου 200 τηλέφωνα και 50 μπαταρίες την ημέρα, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την παρουσία του ήλιου.

Aawsat

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ