19 επιδόματα που αυξάνονται από 1η Απριλίου λόγω κατώτατου μισθού

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την αύξηση 19 επιδομάτων θα συμπαρασύρει από την 1η Απριλίου η νεα αύξησις του κατώτατου μισθού που αφορά άμεσα περίπου 600.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι σήμερα αμείβονται με τις κατώτατο αποδοχές. Παράλληλα αφορά και πάνω από 1.000.000 πολίτες, οι οποίοι επιβιώνουν με επιδόματα.

Το ποσοστό  αυξήσεως στο οποίο καταλήγει η κυβέρνησις  θα είναι της τάξεως του 6,4%, το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση 50 ευρώ και τον μικτό κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται στο ποσό των 830 ευρώ, από 780 ευρώ που είναι σήμερα. Στις 22 Μαρτίου θα υπάρξει εισήγησις, όπως προβλέπεται άλλωστε από την υπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου.

Το ποσό της αυξήσεως  υπερβαίνει τις προτάσεις των εργοδοτικών φορέων, αλλά υπάρχει και πολιτική πίεση, για αύξηση των αποδοχών, από τις επερχόμενεςευρωεκλογές και η αύξηση θα ενσωματωθεί στη μισθοδοσία του Απριλίου, ένα μήνα πριν την εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου. Σημειώνεται τις θέσεις εργοδοτών και εργαζομένων χωρίζει η «άβυσσος των 12 ποσοστιαίων μονάδων, καθώς ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ έχουν προτείνει λελογισμένες αυξήσεις πέριξ του 4-5%, ενώ στον αντίποδα η ΓΣΕΕ προτείνει αύξηση 16,4% (128 ευρώ) και διαμόρφωση του νέου κατώτατου μισθού στα 908 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα οι εργοδοτικοί φορείς προτείνουν αυξήσεις από 3,5% (ΕΣΕΕ) έως 5% (ΣΕΤΕ), δηλαδή νέο κατώτατο μισθό 807,3 ευρώ έως 819 ευρώ. Οι εργοδότες επιμένουν ότι η αύξησις θα πρέπει να κινηθεί χαμηλά με γνώμονα το ύψος του πληθωρισμού του 2023, που ήταν γύρω στο 3,5% και να συνδυαστεί με μέτρα μείωσης του μη μισθολογικού κόστους.Αύξηση 4% στον κατώτατο μισθό προτείνει ο ΣΕΒ, εκτιμώντας ότι το ποσοστό αυτό «αντανακλά τις πραγματικές δυνατότητες των επιχειρήσεων και μπορεί να ενισχύσει το σύνολο της οικονομίας». Επιπλέον ζητά μείωση του μη μισθολογικού κόστους της μισθωτής εργασίας τουλάχιστον κατά 2,6% το 2025-2027. Περιορισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, που δεν πρέπει να υπερβαίνει το 4% (811 ευρώ), προτείνουν μέσω των υπομνημάτων τους προς το υπουργείο Εργασίας οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων (Τράπεζα της Ελλάδος, ΙΟΒΕ και ΚΕΠΕ) που συμμετέχουν στη διαδικασία. Μεταξύ άλλων, επισημαίνουν τον κίνδυνο να δεχτεί πλήγμα η παραγωγικότητα των επιχειρήσεων και εκτιμούν ότι η όποια αύξηση θα επηρεάσει ανοδικά και τα επόμενα μισθολογικά κλιμάκια, κυρίως σε κλάδους με πολλές κενές θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα, επισημαίνουν ότι ειδικά οι μικρές επιχειρήσεις (κάτω των 10 εργαζομένων), που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, θα επιβαρυνθούν δυσανάλογα από την όποια αύξηση των βασικών αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, καθώς σε αυτές, αναλογικά, αμείβονται περισσότεροι εργαζόμενοι με τα κατώτατα μισθολογικά όρια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως διαπιστώνει στο υπόμνημά του το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού το 2023 κατά 9,4%, η απασχόληση στις μικρές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά μόλις 0,94%, λόγω κατώτατου μισθού και πληθωρισμού, έναντι αύξησης κατά 2,97% στις μεγάλες.Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνησις έχει θέσει στόχο έως το 2027 ο κατώτατος μισθός να ανέλθει στα 950 ευρώ και ο μέσος στα 1.500 από περίπου 1.220 ευρώ σήμερα, μεικτά. Για να ανέλθει ο μισθός στα 950 ευρώ το 2027 θα πρέπει κατ’ έτος να παίρνει αυξήσεις της τάξεως του 5%.

Πάνω από 1.300.000 άτομα

Η αύξηση του κατώτατου μισθού πυροδοτεί και αυξήσεις σε σειρά επιδομάτων, με βασικότερο εκείνο το επίδομα ανεργίας, τα οποία υπολογίζονται με βάση τον κατώτατο μισθό ή το κατώτατο ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη. Πιο συγκεκριμένα τα επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό και αυξομειώνονται είναι τα ακόλουθα:

  1. Ειδική παροχή μητρότητας: Κατώτατος μισθός.

  2. Επίδομα γονικής αδείας: Κατώτατος μισθός

  3. Βοήθημα λήξης ανεργίας: 13 ημερήσια επιδόματα.

  4. Βοήθημα τρίμηνης παραμονής στα μητρώα ανέργων: 15 ημερήσια επιδόματα.

  5. Επίδομα αποφυλακισμένων: 15 ημερήσια επιδόματα.

  6. Επίσχεσης εργασίας: 20 ημερήσια επιδόματα.

  7. Αφερεγγυότητας εργοδότη: Έως 3 μισθοί.

  8. Εποχικό οικοδόμων: το 70% των 37 κατ. Ημερομισθίων.

  9. Εποχικό σμυριδεργάτων: το 70% των 50 κατ. Ημερομισθίων.

  10. Εποχικό για καλλιτέχνες, θέατρα, τουρισμό: το 70% των 25 κατ. Ημερομισθίων

  11. Άλλα εποχικά (δασεργατών – ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών – κεραμοποιών – πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγικής ζώνης): το 70% των 35 κατ. Ημερομισθίων.

  12. Βοήθημα μη μισθωτών: Μηνιαίο επίδομα ανεργίας.

  13. Επίδομα εργασίας: 50% επιδόματος ανεργίας.

  14. Αποζημίωση Μαθητών ΕΠΑ.Σ.: 75% κατ. ημερομισθίου

  15. Επίδομα πρακτικής άσκησης (ΙΕΚ ΔΥΠΑ): 80% κατώτατου μισθού

  16. Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας: Κατώτατος μισθός.

  17. Προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα: Κατώτατο ημερομίσθιο.

  18. Προγράμματα απασχόλησης: Επιδότηση 50% – 90% του κατώτατου μισθού.

  19. Για εργαζόμενους φοιτητές που συμμετέχουν σε εξετάσεις: 30 κατ. ημερομίσθια για τους προπτυχιακούς / 10 κατ. ημερομίσθια για τους μεταπτυχιακούς.

Εστία της Κυριακής

ΔΗΜΟΦΙΛΗ