ΔΕΗ: Η επέλαση στα Βαλκάνια και οι σκοτεινές μεθοδεύσεις των Σκοπιανών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έπειτα από 14 χρόνια εσωστρέφειας και εθνικής υποχώρησης, μόνο θετικά μπορεί να δει κανείς την επιστροφή μιας εταιρείας υψίστης εθνικής σημασίας στα Βαλκάνια.

Δυστυχώς, μία από τις πλέον ολέθριες συνέπειες του μνημονίου, ήταν η εγκατάλειψη όλων των ελληνικών επενδύσεων από τα Βαλκάνια, που επέφερε τεράστιο χτύπημα στα ελληνικά συμφέροντα. Όχι μόνο οικονομικό αλλά κυρίως γεωπολιτικό.

Σε αντίθεση λοιπόν με τον «γερμανοκρατούμενο» ΟΤΕ που παραδόθηκε άνευ όρων και ζημίωσε το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας, η ΔΕΗ με το που πάτησε στα πόδια της, έπραξε αυτό που θα έπρεπε να είναι βασικός στόχος για κάθε επιχείρηση που συνδέεται με το ελληνικό δημόσιο. Αρχή ήταν η συμφωνία εξαγοράς της Εnel Romania που απασχολεί περίπου 3.100 υπαλλήλους και εξυπηρετεί περισσότερους από 3 εκατ. πελάτες. Η εταιρεία κατέχει ηγετική θέση στην Ρουμανία με ένα δίκτυο 130.000 χιλιομέτρων συμπεριλαμβανομένου του Βουκουρεστίου. Μία συμφωνία που αποτελεί και προσωπική επιτυχία του Γιώργου Στάσση, λόγω της προγενέστερης προϋπηρεσίας του και της βαθιάς γνώσης που διαθέτει και υπερβαίνει τα δεδομένα της «αγοράς» αφού τέτοιες συμφωνίες απαιτούν πολυδιάστατες, στρατηγικές ικανότητες.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι το άνοιγμα της Δ.Ε.Η. στα Σκόπια. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το όραμα του αείμνηστου στρατηγού Γρυλλάκη, παίρνει επιτέλους σάρκα και οστά. Πάλι στη συγκεκριμένη περίπτωση η διοίκηση Στάσση κινήθηκε με αποτελεσματικότητα πιάνοντας στον ύπνο τους «αντιπάλους»: Μιλάμε για 9 ξένους κολοσσούς, που παρά την τεχνογνωσία τους, έπεσαν στο καναβάτσο από τις στρατηγικές επιλογές της διοίκησης Στάσση, που κάλυψαν κάθε πτυχή του διαγωνισμού για την κατασκευή και λειτουργία του μεγάλου υδροηλεκτρικού έργου “Chebren”, αξίας ενός δισ. ευρώ.

Εκεί λοιπόν, φάνηκαν για άλλη μια φορά οι προκλήσεις γεωπολιτικού χαρακτήρα, που παρά την καλή πρόθεση της Ελλάδας να «συμβιώσει αρμονικά» με τους γείτονες, εκδηλώνονται σε κάθε ευκαιρία.

Δυστυχώς, το σαμποτάζ των Σκοπιανών υπερβαίνει τα όρια της επιχειρηματικής δραστηριότητας και απαιτεί ολιστική δράση από το ίδιο το ελληνικό κράτος. Ειδικά όταν επιτέλους εμφανίζεται μια εταιρεία αποφασισμένη να «υψώσει σημαία» σε όχι και τόσο φιλικό έδαφος, η Ελληνική διπλωματία θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι η επιχειρηματική πρωτοβουλία θα απολαμβάνει της απόλυτης κρατικής προστασίας και στήριξης. Με κάθε τρόπο, φανερό ή μη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ