Για εγκληματικές ευθύνες και παραλείψεις, τις δύο προηγούμενες δεκαετίες, στον τομέα του φαρμάκου, μίλησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατά τη συζήτηση για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. Ο υπουργός αναρωτήθηκε αν «η έλλειψη πολιτικής διορατικότητας γύρω από το πάρτι στον τομέα του φαρμάκου ήταν αθώα ή μήπως υπήρχε πολιτικό χρήμα πίσω από αυτή την ιστορία, με παρεμβάσεις όπως αυτές της NOVARTIS ή και άλλων εταιρειών».
«Η θεωρία της σκευωρίας σε ένα τέτοιο σκάνδαλο με διεθνείς διαστάσεις είναι ενοχική», ανέφερε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι για ένα τέτοιο σκάνδαλο πρέπει επιτέλους να υπάρξει και η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης. «Δεν άκουσα τόσες ώρες κάποιον να αναγνωρίσει ότι υπάρχει ευθύνη για αυτό το πάρτι της προηγούμενης 15ετίας. Δεν άκουσα κάποιον να αναγνωρίσει ότι κάτω από τη μύτη τους οργανωνόταν ένα σύστημα που επηρέαζε τις τιμές, ευνοούσε την υπερτιμολόγηση και κυρίως ευνοούσε την προκλητή ζήτηση και συναλλαγή», είπε ο Ανδρέας Ξανθός.
Ο υπουργός κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι δεν είχαν την πολιτική βούληση να ανοιχθεί μέτωπο απέναντι στη σπατάλη, στη συναλλαγή και στη διαφθορά στο χώρο της υγείας.
Σχολιάζοντας τον ισχυρισμό της ΝΔ και του ΔΗΣΥ ότι μείωσαν τη φαρμακευτική δαπάνη την περίοδο της κρίσης, ο υπουργός είπε ότι τη δεκαετία 2000-2010 αποφασίζονταν αδιαφανώς οι τιμές των φαρμάκων και δεν υπήρξε κανένα πλαίσιο, καμία διαδικασία ανατιμολόγησης. «Εξαιτίας αυτού του πάρτι η τρόικα στοχοποίησε το χώρο της υγείας και του φαρμάκου και επέβαλε από την αρχή της κρίσης μια πολύ σκληρή και ανελαστική πολιτική που εστιάστηκε στην οριζόντια περικοπή της δαπάνης αντί να εστιάσει σε διαρθρωτικά μέτρα», είπε ο Ανδρέας Ξανθός και υπογράμμισε ότι η μείωση της δαπάνης ήταν ο κλειστός προϋπολογισμός και το claw back και το rebate. Κυρίως όμως μεγάλο μέρος από αυτή την περικοπή μετακυλήθηκε στον ασθενή.
«Το πιο σημαντικό ήταν ότι αυτή η οριζόντια περικοπή της δαπάνης ήταν στοιχείο ενός πολιτικού σχεδίου συνολικής αποδιοργάνωσης του δημόσιου συστήματος υγείας, με κατάργηση τμημάτων, μείωση οργανικών κλινών, συγχώνευση νοσοκομείων, εκδίωξη προσωπικού. Γι΄αυτό δεν τα ψηφίζαμε αυτά τα μέτρα. Διότι ήταν μέρος ενός σχεδίου διάλυσης της δημόσιας περίθαλψης και παθητικής ιδιωτικοποίησης της υγείας», είπε ο Ανδρέας Ξανθός απαντώντας σε όσα καταλογίζει στην κυβέρνηση η ΝΔ.
Τι κάνει σήμερα η κυβέρνηση
Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε σε όσα προωθεί η σημερινή κυβέρνηση για να θωρακίσει το σύστημα. «Είχαμε αδιαφανέστατο σύστημα τιμολόγησης. Εμείς επιβάλαμε διαδικασία με δημόσια ανάρτηση του δελτίου τιμών, με ανοιχτή διαβούλευση με τις φαρμακευτικές και κανείς δεν έχει πει ότι υπάρχει σκιά στη διαδικασία διαμόρφωσης των τιμών.
Εμείς καταργήσαμε τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν οι υπουργοί δια των συμβούλων τους και να μαγειρεύουν την τελική διαμόρφωση του δελτίου τιμών», είπε ο κ. Ξανθός και πρόσθεσε ότι ο ΕΟΦ με το επιστημονικό του προσωπικό αυτή την περίοδο διασφαλίζει διαφάνεια. Είπε επίσης ότι κάθε τρεις μήνες βγαίνει νέο δελτίο τιμών.
«Ποτέ στη χώρα δεν υπήρχε διαπραγμάτευση τιμής. Εμείς εφαρμόσουμε μηχανισμό αξιολόγησης ώστε κάθε καινοτόμο φάρμακο που θα έρχεται στην Ελλάδα θα έχει τεκμηρίωση για τη θεραπευτική του αξία και δεν θα εγκρίνεται αν δεν εξασφαλίζει προσιτή τιμή», είπε ο υπουργός Υγείας και τόνισε ότι αυτό είναι τομή στην φαρμακευτική πολιτική στη χώρα και αυτή η κυβέρνηση την υλοποιεί.
Πως αντιδράσαμε στον εκβιασμό
Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι αυτή η κυβέρνηση πρωτοστατεί στη συμμαχία της Βαλέτα, για ένα ισχυρό μέτωπο για βιώσιμες τιμές απέναντι στις πολυεθνικές. «Αυτό είναι μια πολιτική την οποία ούτε διανοήθηκαν άλλες κυβερνήσεις», είπε ο υπουργός.
Παραλλήλως κατήγγειλε προσπάθεια εκβιασμού από μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία της οποία το 30% κατέχει η NOVARTIS, την εταιρεία ROCHE, η οποία απείλησε να αποσύρει τα φάρμακα της μεταξύ των οποίων και αντικαρκινικό φάρμακο, λόγω των μέτρων που προωθούσε η κυβέρνηση.
«Απαντήσαμε στη ROCHE πως το αν θα έχουν πρόσβαση οι ασθενείς της χώρας μας στις σύγχρονες αποτελεσματικές θεραπείες, δεν είναι ζήτημα business plan μιας εταιρείας, αλλά είναι πολιτικό ζήτημα. Ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός, ενημερώθηκε ο υπουργός Οικονομικών, ενημερώθηκαν οι υπουργοί υγείας όλης της ΕΕ, ενημερώθηκε και ο επίτροπος Υγείας και τέθηκε και στο συμβούλιο υπουργών υγείας. Και αποτρέψαμε αυτόν τον εκβιασμό. Και το φάρμακο το παίρνουν οι ασθενείς. Αυτό είναι μια άλλη πολιτική γραμμή απέναντι στους εκβιασμούς», είπε ο υπουργός Υγείας.
Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε και στα ιατρικά συνέδρια και σημείωσε ότι έχει επιβληθεί η δημοσιοποίηση όλων των οικονομικών δεδομένων που αφορούν συναλλαγή φαρμακευτικών εταιρειών είτε με επιστημονικές εταιρείες των γιατρών είτε με γιατρούς στο site του ΕΟΦ και στο site κάθε φαρμακευτικής εταιρείας. Προς κατάθεση είναι εξάλλου σχέδιο νόμου σύμφωνα με το οποίο η ευθύνη της έγκρισης των συνεδρίων πηγαίνει στο ΚΕΣΥ, το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας.