Βασίλης Αυλωνίτης – Ένας κωμικός από τους λίγους (βίντεο)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

avlonitis vasilis
Από τους σημαντικότερους κωμικούς του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου. Γεννήθηκε στην Αθήνα την 1η Ιανουαρίου του 1904. Η σκηνή τον έλκυε από παιδί και το ταλέντο του ήταν πηγαίο. Ωστόσο, δεν σπούδασε υποκριτική και η πρώτη εμφάνισή του ως ηθοποιός ήταν μάλλον τυχαία.

Η ελληνική ταινία με τον Βασίλη Αυλωνίτη όπου εμφανίζεται μια γυναίκα τσίτσιδη και δεν το πρόσεξε κανείς.

663E7418 F735 448C 8F35 655616923A3E

Αφού τελείωσε το σχολείο και απολύθηκε από το στρατό, έπιασε δουλειά στο θέατρο «Έντεν» του Θησείου ως βοηθός στα σκηνικά. Τα βράδια, μετά την παράσταση, ακολουθούσε τους ηθοποιούς σ’ ένα γειτονικό ταβερνάκι και όταν ερχόταν στο κέφι διασκέδαζε με τα καμώματά του τους θεατρίνους και τους θαμώνες.

Ένα από εκείνα τα βράδια του 1924, τον σπρώξανε ξαφνικά για «πλάκα» και βγήκε στη σκηνή. Στην αρχή τα ’χασε, αμέσως όμως και με το πρώτο γέλιο της πλάκας συνήλθε κι άρχισε να χορεύει, κουνώντας τα χέρια και τα πόδια του κωμικά, κάνοντας διάφορες γκριμάτσες. Ο κόσμος τρελάθηκε στο γέλιο και το χειροκρότημα που για πρώτη φορά εισέπραξε ήταν ενθουσιώδες. Εκείνο το βράδυ, στο θέατρο «Έντεν» του Θησείου, γεννήθηκε ένας μεγάλος κωμικός.

Το επίσημο ντεμπούτο του έγινε λίγους μήνες αργότερα, με το θίασο της Ελένης Ζαφειρίου, στο έργο «Ερωτικές Γκάφες». Ακολούθησαν πολλές οπερέτες και κωμωδίες έως το 1928, οπότε συγκρότησε δικό του θίασο και ασχολήθηκε με την επιθεώρηση. Το καλοκαίρι του 1960 συνεργάστηκε με τους Νίκο Ρίζο, Γιάννη Γκιωνάκη, Τάκη Μηλιάδη και Ρένα Βλαχοπούλου, στο θέατρο «Μετροπόλιταν», στο έργο του Γ. Γιαννακόπουλου «Κάθε καρυδιάς καρύδι». Την επόμενη χρονιά δημιουργήθηκε η θιασαρχική τριάδα «Βασίλης Αυλωνίτης – Γεωργία Βασιλειάδου – Νίκος Ρίζος», που διατηρήθηκε, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία, έως το 1965, παρουσιάζοντας διάφορες κωμωδίες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Γερμανία για τους μετανάστες.

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1929, στην ταινία «Μαρία η Πενταγιώτισσα» του Αχιλλέα Μαδρά. Ακολούθησαν άλλες ογδόντα, από τις οποίες ξεχωρίζουν «Η ωραία των Αθηνών» (1954), «Λατέρνα Φτώχεια και Φιλότιμο» (1955), «Το Αμαξάκι» (1957), «Λατέρνα Φτώχεια και Γαρύφαλλο» (1957), «Ο Θησαυρός του Μακαρίτη» (1959), «Ο Κλέαρχος η Μαρίνα και ο Κοντός» (1960), «Η Χιονάτη και τα 7 Γεροντοπαλίκαρα» (1960), «Η Κυρία Δήμαρχος» (1960), «Τέρμα τα Δίφραγκα» (1962), «Οι Γαμπροί της Ευτυχίας» (1962), «Κορόιδο Γαμπρέ» (1962), «Ο Παράς κι ο Φουκαράς» (1964), «Η Σοφερίνα» (1964), «Ησαΐα χόρευε» (1966), «Ο Πεθερόπληκτος» (1968), «Κάθε Κατεργάρης στον Πάγκο του» (1969).

Για τελευταία φορά εμφανίστηκε στην ταινία «Η Αριστοκράτισσα και ο Αλήτης» το 1970. Λίγες μέρες αφότου ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα, στις 10 Μαρτίου, πέθανε από καρδιακή προσβολή.

Εργογραφία

Η Μηχανή του Χρόνου – ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

Την άγνωστη ζωή του Βασίλη Αυλωνίτη παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με το Χρίστο Βασιλόπουλο και φωτίζει άγνωστες στιγμές, όπως την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του μέσα στο θέατρο. Η εκπομπή παρουσιάζει τα δύσκολα παιδικά χρόνια του ηθοποιού, ο οποίος μεγάλωσε χωρίς τον πατέρα του, καθώς σε μικρή ηλικία τους εγκατέλειψε, χάνοντας κάθε επαφή με τα παιδιά του.

Σοκαριστική στιγμή ήταν όταν ο Αυλωνίτης μαζί με τον αδελφό του προσπάθησαν να τον συναντήσουν και εκείνος τους έδιωξε γιατί έπαιζε χαρτιά. Η εκπομπή ζωντανεύει, μέσα από σπάνια ντοκουμέντα την δολοφονική επίθεση που έγινε εναντίον του ηθοποιού το 1931 στο θέατρο Περοκέ. Φανατικοί βενιζελικοί του επιτέθηκαν πάνω στην σκηνή, ενώ σατίριζε τους πολιτικούς της εποχής. Δυστυχώς η σφαίρα βρήκε στόχο έναν άτυχο μηχανικό που πέθανε ακαριαία.

Παλιές σπάνιες φωτογραφίες του ηθοποιού, δείχνουν ότι στα νιάτα του ήταν ένας πολύ γοητευτικός άντρας. Μάλιστα το διαζύγιο του απασχόλησε τον τύπο της εποχής, που έγραφε ότι ερωτεύτηκε μια πάμπλουτη χήρα, με την οποία έφυγε στο Παρίσι, εγκαταλείποντας την τότε σύζυγο του.

Συγγενικά του πρόσωπα, φίλοι αλλά και ηθοποιοί αφηγούνται ιστορίες από την Κατοχή, περιστατικά από ταινίες, μιλούν για του μοναδικούς αυτοσχεδιασμούς που έκανε αλλά και τις γκριμάτσες με τις οποίες ξεσήκωνε το κοινό.

Στην εκπομπή μιλούν οι: Άκης Αυλωνίτης (ανιψιός), Γιώργος Αυλωνίτης (ανιψιός), Αλέκος Αυλωνίτης (ανιψιός), Κώστας Παπασπήλιος (βιογράφος), Άννα Φόνσου, Φώτης Μεταξόπουλος, Καίτη Παπανίκα, Φωτεινή Αποστολίδου (κόρη της Γεωργίας Βασιλειάδου), ο δημοσιογράφος Τάσος Κοντογιαννίδης, η ιστορικός Μαρία Σαμπατακάκη, ο κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο συγγραφέας και ιστορικός κινηματογράφου Γιάννης Σολδάτος.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=_OF9W15Zieg&w=711&h=400]

sansimera, neritnetwork

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ