Κυπριακό: Tα πράγματα προμηνύονται ακόμη πιο δύσκολα το 2020

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Κυπριακό δεν αναμένεται ότι θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας για αρκετό ακόμα διάστημα.

Ακόμα και το αποτέλεσμα της συνάντησης στο Βερολίνο έμεινε στο ράφι καθώς δεν υπάρχει ούτε η διάθεση ούτε και η πρόθεση για να επανέλθουν τα εμπλεκόμενα μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Καλώς εχόντων των πραγμάτων το Κυπριακό θα επανέλθει στο προσκήνιο αρχές καλοκαιριού και σύμφωνα με τα δεδομένα που θα έχουν προκύψει έως τότε.

Με τον νέο χρόνο και ενόψει της νέας έκθεσης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο ενδεχομένως να υπάρξει μια μικρής κλίμακας κινητικότητα. Σύμφωνα με τα υφιστάμενα δεδομένα και βλέποντας κανείς τις διαθέσεις των εμπλεκομένων μερών η όποια συζήτηση και επαφές θα περιοριστούν στην Κύπρο. Δηλαδή μεταξύ της ειδικής αντιπροσώπου στου ΓΓ του ΟΗΕ στο νησί Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και των δύο ηγετών.

Σ’ ό,τι αφορά την ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ παραμένει στη διαδικασία αλλά επί του παρόντος δεν προγραμματίζει κάποιο ταξίδι. Αυτό τουλάχιστον έχουν έως και τώρα κύκλοι που εμπλέκονται στο Κυπριακό. Απαντώντας σε σχετικό μας ερώτημα αυτό που μας έχει λεχθεί είναι πως δεν υπάρχουν κάποιες ημερομηνίες για κάθοδο της ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα.

Ωστόσο δεν αποκλείεται να κάνει ένα ταξίδι προς την Κύπρο για επαφές με τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί. Αλλά το ταξίδι αυτό θα είναι περισσότερο για μια ανασκόπηση της έως τώρα κατάστασης παρά για ουσιαστικό διάλογο στο Κυπριακό.

Είναι επίσης ξεκάθαρο πως το ταξίδι της Λουτ, εάν πραγματοποιηθεί τον Γενάρη, δεν θα έχει οποιαδήποτε σχέση με την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Αυτό είναι αρκούντως ξεκάθαρο προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Ακόμα και κύκλοι που επιχειρούσαν να ασκήσουν πίεση στο Κυπριακό μέσω της ανανέωσης της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης δεν φαίνεται να χρησιμοποιούν αυτό τον μοχλό.

Παρά το ότι συνεχίζει να υπάρχει πίεση για περικοπές στις διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές, εντούτοις η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν αναμένεται να επηρεαστεί ιδιαίτερα. Σε πρόσφατη παρέμβασή της η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ σε συνέδριο στη Ρώμη ήταν αρκετά ξεκάθαρη ως προς τον ρόλο και τη σημασία που έχει ακόμα να παίξει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί. Εν ολίγοις το κεντρικό μήνυμα της Ελ. Σπέχαρ είναι πως η ηρεμία που επικρατεί σήμερα στο νησί οφείλεται κατά κύριο λόγο στην παρουσία της Ειρηνευτικής Δύναμης και κάτι ανάλογο σίγουρα επηρεάζει αυτούς που θα λάβουν τις αποφάσεις για ανανέωση της θητείας της Δύναμης.

Απ’ εκεί και πέρα η προσοχή όλων θα είναι στραμμένη στις «εκλογές» που θα διεξαχθούν στα κατεχόμενα, κατά πάσα πιθανότητα τον ερχόμενο Απρίλη. Παρά τη γενική άποψη ότι είναι η Τουρκία που καθορίζει τη συμπεριφορά της τουρκοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό, εντούτοις οι «εκλογές» του Απρίλη θα είναι κομβικής σημασίας.

Σ’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση θα συγκρουστούν οι δύο αντίθετες σχολές σκέψεις στο Κυπριακό. Από τη μια, η τουρκοκυπριακή αριστερά που εμφανίζεται υπέρμαχος της λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και, από την άλλη, η δεξιά που προβάλλει τη θέση πως θα πρέπει να αναζητηθεί μια άλλης μορφής λύση στο Κυπριακό.

Το ποια από τις δύο σχολές θα κυριαρχήσει είναι κάτι που θα χρειαστεί όλοι να περιμένουν μέχρι τον Απρίλη. Γιατί μπορεί οι υποψήφιοι της τουρκοκυπριακής δεξιάς –που ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει πόσοι και ποιοι θα είναι– να εμφανίζονται ότι είναι πιο κοντά στις θέσεις της Άγκυρας, αλλά αυτό δεν τους εξασφαλίζει επικράτηση.

Από την άλλη, το γεγονός ότι η τουρκοκυπριακή αριστερά, την οποία εντός και εκτός Κύπρου την εμφανίζουν ως υπέρμαχο της λύσης (pro-solution), κατέρχεται με δύο υποψήφιους την αποδυναμώνει. Ωστόσο, ακόμα και έτσι, έχει τη δυνατότητα ένας εκ των αριστερών υποψηφίων να κερδίσει.

Το ποια πορεία θα ακολουθηθεί απ’ εκεί και πέρα δεν εξαρτάται σίγουρα μόνο από τη νέα τουρκοκυπριακή ηγεσία. Αλλά από τους σχεδιασμούς που έχει στο μεταξύ κάνει η Άγκυρα. Κι αυτοί οι σχεδιασμοί δεν θα βάζουν μόνο πίεση στη μορφή της λύσης του Κυπριακού, αλλά και στα όλα έχουν μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έως και τώρα.

Ανδρέας Πιμπίσιης
philenews

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ