Αμερικανοί γερουσιαστές δεν θέλουν πυρηνικά στην Σαουδική Αραβία, δεν τους ενοχλούν όμως αυτά του Πακιστάν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις αρχές της εβδομάδας Δημοκρατικοί γερουσιαστές εξέδωσαν ένα σχέδιο νόμου που επιδιώκει να εμποδίσει τη Σαουδική Αραβία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Φυσικά η εχθρότητα των ΗΠΑ απέναντι στην Σαουδική Αραβία ξεκίνησε μετά την απόφαση της αραβικής χώρας να σταθεί απέναντι από την Τουρκία και να ενταχθεί στην αντιτουρκική συμμαχία, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες. Προκαλεί λοιπόν απορία πως είναι δυνατόν οι αμερικάνοι γερουσιαστές, δημοκρατικοί φυσικά, να μην ενοχλούνται από τα πυρηνικά του Πακιστάν που μάλιστα θα τα θέσει στην υπηρεσία της Τουρκίας βάσει της γωνίας αμυντικής συνεργασίας που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες, Αλλά να προσπαθούν να αποτρέψουν τα πυρηνικά της Σαουδικής Αραβίας. Τα οποία ενδεχομένως να στραφούν κατά της Τουρκίας σε περίπτωση πολέμου.

Η δράση SAUDI WMD (The Stopping Activities Underpinning Development in Weapons of Mass Destruction) θα ζητήσει από τον Αμερικανό πρόεδρο να επιβάλλει κυρώσεις σε ξένους υπηκόους ή χώρες που πιστεύεται ότι έχουν πουλήσει ευαίσθητες τεχνολογίες πυραύλων στο Ριάντ. Τεχνολογίες που έχουν μεταφερθεί από την Κίνα, μετά την συμφωνία Κίνας – Σαουδικής Αραβίας για συνεργασία στο πυρηνικό πρόγραμμα με βασική στόχευση την παραγωγή ενέργειας. Άλλωστε ο Μπιν Σαλμάν έχει ανακοινώσει επίσημα την διάθεση του να απεμπλακεί η χώρα από το πετρέλαιο και να στραφεί σε εναλλακτικές μορφές παραγωγής ενέργειας. Φυσικά αυτό μπορεί να είναι προπέτασμα προκειμένου ο Σαουδάραβας μονάρχης να αναπτύξει πυρηνικό οπλοστάσιο, ειδικά απέναντι στο Ιράν.

Θα προσπαθήσουν, επίσης, να πείσουν την Ουάσινγκτον να εμποδίσει επιπλέον πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία, εάν το βασίλειο «δεν λάβει μέτρα για να δείξει στον κόσμο ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα θα παραμείνει αποκλειστικά ειρηνικό».

Αφορμή για την κατάρτιση του νομοσχεδίου ήταν δημοσιεύματα του 2020 ότι η Σαουδική Αραβία συνεργάζεται με την Κίνα για την κατασκευή εγκαταστάσεων παραγωγής βαλλιστικών πυραύλων και για την επέκταση του πυρηνικού της προγράμματος πέρα από τις διασφαλίσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

“Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τη δέσμευση του Σαουδάραβα πρίγκιπα  Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ότι το Βασίλειο θα επιδιώξει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα εάν το Ιράν αναπτύξει τη δική του βόμβα», δήλωσε ο γερουσιαστής Έντουαρτ Μάρκεϊ, ο οποίος διαβίβασε το νομοσχέδιο μαζί με τον γερουσιαστή  Τζεφ Μέρκλεϊ και τους βουλευτές Τζοακουίν Κάστρο και Τεντ Λίου.

Σύμφωνα με τους νομοθέτες «Η Σαουδική Αραβία με δυνατότητα πυρηνικής ενέργειας θα υπονόμευε άμεσα τα συμφέροντα των ΗΠΑ και τον διεθνή στόχο της προώθησης της μη διάδοσης των πυρηνικών».

Η επέκταση του πυρηνικού του προγράμματος από το Ριάντ σε συνεργασία με την Κίνα αποτελεί ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία για τις ΗΠΑ.

Η διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών είναι το κλειδί για το Όραμα 2030 του Πρίγκιπα Πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, το οποίο στοχεύει στον απογαλακτισμό του βασιλείου από την εξάρτησή του από το πετρέλαιο.

Al Araby

Μετάφραση από το βαλκανικό περισκόπιο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ