Η Ουκρανία ζητά βαρέα όπλα από τη Βουλγαρία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ουκρανός πρέσβης στη Βουλγαρία Βιτάλι Μοσκαλένκο ζήτησε με διπλωματικό σημείωμα από τη βουλγαρική κυβέρνηση να παράσχει βαρέα όπλα για την αντιμετώπιση της ρωσικής επίθεσης στο Ντονμπάς. Το σημείωμα εστάλη την Παρασκευή ( 3 Ιουνίου), αλλά το αίτημα δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα (6 Ιουνίου).

Η Ουκρανία ανακοίνωσε στις αρχές Μαΐου ότι δεν χρειάζεται βουλγαρικά όπλα και ζήτησε από τη χώρα μόνο την επισκευή αρμάτων μάχης σε βουλγαρικά στρατιωτικά εργοστάσια.

Τώρα ο Μοσκαλένκο δήλωσε ότι η κατάσταση στην Ουκρανία έχει αλλάξει και η χώρα του έχει απόλυτη ανάγκη από συγκεκριμένα όπλα – οβιδοβόλα, όλμους και πυραυλικά συστήματα. Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομίας της Βουλγαρίας Κορνέλια Νίνοβα απέρριψε γρήγορα το αίτημα της Ουκρανίας. Αναφέρθηκε στην απόφαση του κοινοβουλίου ότι η Βουλγαρία θα βοηθήσει την Ουκρανία με τη φροντίδα των προσφύγων, την υποστήριξη για την ένταξη στην ΕΕ και την επισκευή του στρατιωτικού εξοπλισμού. Η Νίνοβα είναι επικεφαλής του φιλορωσικού Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

«Τώρα είναι η στιγμή που χρειαζόμαστε τα όπλα που διαθέτει η Βουλγαρία», δήλωσε ο Μοσκαλένκο στο bTV. «Η Βουλγαρία διαθέτει περίπου 140 βαριά οβιδοβόλα, ισάριθμους όλμους και πυραυλικά συστήματα», είπε. Πριν από ένα μήνα, μετά από σοβαρές εντάσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό, το κοινοβούλιο αποφάσισε ότι η Βουλγαρία θα βοηθήσει την Ουκρανία με επισκευές όπλων.

Η κυβέρνηση έλαβε εντολή να παράσχει στρατιωτικο-τεχνική βοήθεια στο Κίεβο, η οποία περιλαμβάνει την επισκευή των ουκρανικών αρμάτων μάχης. Η απόφαση δεν επιτρέπει ρητά την αποστολή όπλων και πυρομαχικών.

«Οι Ουκρανοί αντιλαμβάνονται τη Βουλγαρία ως μια φιλική χώρα που παρέχει βοήθεια. Αλλά υπάρχει πάντα ένα “αλλά”», δήλωσε ο Μοσκαλένκο. «Αυτή τη στιγμή έχουμε πολύ σοβαρές μάχες στο Ντονμπάς, όπου το ρωσικό πυροβολικό υπερβαίνει 20 φορές το ουκρανικό πυροβολικό», πρόσθεσε.

Η Βουλγαρία δεν στέλνει άμεσα όπλα στην Ουκρανία λόγω του κλίματος που επικρατεί στη βουλγαρική κοινωνία, αλλά ανεπίσημα τα βουλγαρικά στρατιωτικά εργοστάσια αποτελούν σημαντικό προμηθευτή πυρομαχικών στον ουκρανικό στρατό. Οι συναλλαγές συνάπτονται μέσω μεσαζόντων.

Το ηγετικό κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού για την «Συνεχίζοντας την Αλλαγή» σχολίασε ότι χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αίτημα της Ουκρανίας προτού ληφθούν μέτρα. Ο ηγέτης του φιλορωσικού εθνικιστικού κόμματος Vazrazhdane, Κονσταντίν Κονσταντίνοφ, δήλωσε ανοιχτά ότι «η ίδια η πράξη του Ουκρανού πρέσβη είναι θρασύτατη» και ότι ο διπλωμάτης πρέπει να κηρυχθεί persona non grata και να απελαθεί από τη χώρα μας.

euractiv.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ