Ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής κατηγορεί το ΝΑΤΟ για τον πόλεμο στην Ουκρανία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Cyril Ramaphosa κατηγόρησε την Πέμπτη το ΝΑΤΟ για τον πόλεμο στην Ουκρανία και είπε ότι θα αντισταθεί στις εκκλήσεις για καταδίκη της Ρωσίας.

«Ο πόλεμος θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν το ΝΑΤΟ είχε λάβει υπόψη τις προειδοποιήσεις από τους ηγέτες και τους αξιωματούχους του όλα αυτά τα χρόνια ότι η επέκτασή του προς τα ανατολικά θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη και όχι λιγότερη, αστάθεια στην περιοχή», είπε ο Ramaphosa απαντώντας σε ερωτήσεις στο κοινοβούλιο.

Πρόσθεσε ότι η Νότια Αφρική «δεν μπορεί να συγχωρήσει τη χρήση βίας και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου» – μια προφανής αναφορά στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε τις ενέργειες της Ρωσίας ως μια «ειδική επιχείρηση» για τον αφοπλισμό και την «απαναζοποίηση» της Ουκρανίας και την αντιμετώπιση αυτού που αποκαλεί επιθετικότητα του ΝΑΤΟ.

Το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του πιστεύουν ότι η Ρωσία ξεκίνησε τον απρόκλητο πόλεμο για να υποτάξει έναν γείτονα που ο Πούτιν αποκαλεί «τεχνητό κράτος».

Ο Ραμαφόσα αποκάλυψε επίσης ότι ο Πούτιν τον είχε διαβεβαιώσει προσωπικά ότι οι διαπραγματεύσεις σημειώνουν πρόοδο. Ο Νοτιοαφρικανός ηγέτης είπε ότι δεν είχε ακόμη συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, παρότι το θέλει.

Την Παρασκευή, ο Ramaphosa είπε ότι η Νότια Αφρική κλήθηκε να μεσολαβήσει στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας. Δεν είπε ποιος του ζήτησε να παρέμβει.

“Υπάρχουν εκείνοι που επιμένουν ότι πρέπει να λάβουμε στάση κατά της Ρωσίας. Η προσέγγιση οπμως που θα ακολουθήσουμε είναι ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος”, πρόσθεσε ο Ραμαφόσα. «Οι κραυγές και οι φωνές δεν πρόκειται να βάλουν τέλος σε αυτή τη σύγκρουση».

Το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο του Ραμαφόσα, το οποίο κυβερνά τη Νότια Αφρική από τη λήξη της κυριαρχίας της λευκής μειονότητας το 1994, είχε ισχυρούς δεσμούς με την πρώην Σοβιετική Ένωση, η οποία εκπαίδευε και υποστήριξε ακτιβιστές κατά του Απαρτχάιντ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Για το λόγο αυτό, η Νότια Αφρική αντιμετωπίζεται μερικές φορές με καχυποψία μεταξύ των αντιπάλων της Ρωσίας στη Δύση, αν και εξακολουθεί να απολαμβάνει υψηλό επίπεδο διπλωματικής επιρροής σε σχέση με το οικονομικό της μέγεθος από την ειρηνική μετάβασή της στη δημοκρατία.

Η ιστορική άρνηση της Νότιας Αφρικής να πάρει θέση σήμαινε ότι «ορισμένοι μας προσεγγίζουν ακόμη και για έναν ρόλο που μπορούμε να παίξουμε (διαμεσολαβητές)», δήλωσε την Πέμπτη η Ramaphosa.

“Δεν θέλουμε να προσποιηθούμε ότι έχουμε μεγάλη επιρροή που έχουν άλλες χώρες, αλλά μας πλησιάζουν. Το να καταδικάσουμε τη μία πλευρά αποκλείει τον ρόλο που θα μπορούσαμε να παίξουμε”, πρόσθεσε.

Πληροφορίες από το Reuters

ΔΗΜΟΦΙΛΗ