Η Ρωσία λαμβάνει μέτρα ασφαλείας λόγω της επέκτασης του ΝΑΤΟ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο γραμματέας Τύπου του επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορα της Ρωσίας προκαλεί προβλήματα και ανησυχία για την ασφάλεια της χώρας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε νωρίτερα τη Λευκορωσία για την «άμεση» συμμετοχή στην ουκρανική σύγκρουση.

«Κοιτάξτε, τελικά, το ΝΑΤΟ επεκτείνεται προς τα σύνορα της Ρωσίας, δεν είναι η Ρωσία που πλησιάζει τα σύνορα του ΝΑΤΟ με τη στρατιωτική της υποδομή. Υπάρχει μια κίνηση προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αυτή η κίνηση μας δημιουργεί προβλήματα και ανησυχίες για την ασφάλειά μας. Ανησυχούμε για την ασφάλειά μας και φυσικά λαμβάνουμε μέτρα για να τη διασφαλίσουμε,  όπως κάθε φορά που το ΝΑΤΟ πλησιάζει τα σύνορά μας, για να εξισορροπήσει ξανά ολόκληρη την αρχιτεκτονική ασφάλειας στην ήπειρο», είπε ο Πεσκόφ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τι είπε ο Στόλτενμπεργκ.

2

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα και το Μινσκ συμφώνησαν ότι, χωρίς να παραβιάσουν τις διεθνείς υποχρεώσεις, θα αναπτύξουν τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία.

Ο Πούτιν εξήγησε ότι η Ρωσία δεν μεταφέρει τα πυρηνικά της όπλα στη Λευκορωσία, αλλά κάνει αυτό που κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και μια δεκαετία, καθώς οι Αμερικανοί «διδάσκουν τα πληρώματα (τους συμμάχους) τους, τους πιλότους τους να χρησιμοποιούν αυτό το είδος όπλου αν χρειαστεί».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο αναρωτήθηκε γιατί οι Αμερικανοί τοποθετούν τέτοιες εγκαταστάσεις στο έδαφος των συμμάχων τους.

 Ως αποτέλεσμα, σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος, η Μόσχα και το Μινσκ συμφώνησαν ότι «αν χρειαστεί, θα κάνουν το ίδιο χωρίς να παραβιάσουν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων».

Η Φινλανδία και η Σουηδία , με φόντο τα γεγονότα στην Ουκρανία τον Μάιο του περασμένου έτους, υπέβαλαν αιτήσεις στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ για ένταξη στη συμμαχία.

Η Φινλανδία έγινε επίσημα το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ. Η αίτηση της Σουηδίας δεν έχει λάβει ακόμη την ουγγρική και την τουρκική έγκριση.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι μετά την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και την αύξηση της γραμμής επαφής της συμμαχίας με τα σύνορα της Ρωσίας, η κατάσταση στη Βόρεια Ευρώπη θα αλλάξει δραματικά και η Μόσχα θα αναγκαστεί να λάβει στρατιωτικά-τεχνικά και άλλα αντίποινα για την εξάλειψη των απειλών.

Ria Novosti

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ