Ακριβώς μία εβδομάδα πριν από την «κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, η οποία θα καθορίσει το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα τα επόμενα τέσσερα χρόνια», ο Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε σήμερα διακαναλική συνέντευξη, στο πλαίσιο της οποίας ξεκίνησε τονίζοντας πως «τίποτα δεν έχει κριθεί πριν ο ίδιος ο ελληνικός λαός αποφασίσει με την ψήφο του».
Με σύνθημα «Δίκαιη κοινωνία και ευημερία για όλους» και στον απόηχο του ναυαγίου στην Πύλο με 78 επιβεβαιωμένους νεκρούς και τουλάχιστον 500 αγνοούμενους μετανάστες και πρόσφυγες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεδίπλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων που βρέθηκαν στον πολιτιστικό πολυχώρο «Gazarte» στο Γκάζι το πρόγραμμα του κόμματός του, ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση και πριν δώσει τον λόγο στους δημοσιογράφους, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι οι συγκεκριμένες εκλογές έχουν μια διπλή ιδιαιτερότητα: ακολουθούν τη πρόσφατη αναμέτρηση του Μάη, αλλά ταυτόχρονα γίνονται με άλλο εκλογικό σύστημα, αυτό της ενισχυμένης αναλογικής. «Δεν είναι ο δεύτερος γύρος» υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι «είναι μια εντελώς διαφορετική αναμέτρηση», προσθέτοντας ότι «δεν παραβλέπω ότι γίνονται κάτω από το βάρος του συσχετισμού που δημιουργήθηκε στις 21 του Μάη. Και με δεδομένη την ήττα της στρατηγικής της απλής αναλογικής. Επιμένω όμως ότι τίποτε δεν έχει κριθεί πριν ο ίδιος ο λαός αποφανθεί».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε, κατόπιν, ότι «σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, όπως και σε κάθε αναμέτρηση ενισχυμένης αναλογικής εκ των πραγμάτων τίθενται διλλήματα την επόμενη ημέρα. Ποια κυβέρνηση; Ποιο πρόγραμμα; Τι θα σημάνει το όποιο αποτέλεσμα στη ζωή των πολιτών» και πρόσθεσε ότι «στις 25 Ιούνη δύο είναι τα εναλλακτικά προγράμματα και τα εναλλακτικά σχέδια διακυβέρνησης. Αυτό τη ΝΔ με τις φανερές, αλλά κυρίως τις κρυφές πλευρές του, που αναφέρονται στο μεσοπρόθεσμο. Και αυτό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε, επίσης, ότι «τα διλήμματα που προκύπτουν για κάθε πολίτη είναι νομίζω σαφή. Ισχυρή κοινωνία, με ισχυρό κοινωνικό κράτος, ή όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει; Ισχυρή δημοκρατία, ή απαξίωση του Κράτους δικαίου; Ισχυρή οικονομία, που στηρίζεται στη γνώση, την καινοτομία, την έρευνα, τη συνεργασία, ή η ασυδοσία των αγορών που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια; Οι πελατειακές σχέσεις, τα δίκτυα των προνομιούχων, η παντοδυναμία των funds, η τεράστια ανακατανομή πλούτου και περιουσιών; Δημόσια υγεία υψηλού επιπέδου προσβάσιμη σε όλους, ή κλείσιμο δημόσιων δομών, νοσοκομεία ΝΠΙΔ, ακόμη και διαλογή ασθενών; Αξιοπρέπεια και ασφάλεια στην εργασία, με καλύτερους μισθούς, καλύτερες συνθήκες, ή επισφαλής, ανασφάλιστη και υποαμειβόμενη εργασία που τροφοδοτεί μια στρεβλή ανάπτυξη και ευνοεί ελάχιστους;»
Κατόπιν συμπλήρωσε ότι «στις εκλογές αυτές όμως εκτός από τα προγράμματα αντιπαρατίθενται, συγκρούονται θα έλεγα, και δύο στρατηγικές. Η στρατηγική της ΝΔ είναι ξεκάθαρη: επιδιώκει όχι απλά να νικήσει και στις 26 να σχηματίσει κυβέρνηση αλλά να συγκροτήσει καθεστώς. Ανεξέλεγκτο, ασύδοτο, ισοπεδωτικό. Επιδιώκει μια τετραετία χωρίς κοινωνικές και πολιτικές αντιστάσεις. Για αυτό και βασικός της στόχος της είναι μια κατακερματισμένη, ανίσχυρη και αναποτελεσματική αντιπολίτευση. Βασικός της στόχος και επιδίωξη είναι επίσης μια 7κομματική, ακόμη και 8κομματική Βουλή. Δηλαδή μια Βουλή γραφική και απαξιωμένη. Μια αντιπολίτευση κατακερματισμένη. Ένα πολιτικό σκηνικό που θα παραπέμπει σε χώρες και δημοκρατίες με απολυταρχικές κυβερνήσεις. Πιστεύουμε ότι αυτή η τρομακτική εκδοχή πρέπει να αποτραπεί. Έχουμε χρέος να την αποτρέψουμε».
Κλείνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Αλέξς Τσίπρας υπογράμμισε ότι «καλούμε κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη με τη ψήφο του στις 25 Ιούνη να την αποτρέψει στην κάλπη. Ενισχύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Γιατί ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημαίνει ισχυρή κοινωνία. Σημαίνει υγιής δημοκρατία».
Για το ναυάγιο στην Πύλο και το μεταναστευτικό
Ερωτηθείς για το ναυάγιο στην Πύλο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Μπήκα στην πολιτική για να υπηρετώ αξίες. Δεν έχει διαφορά αν ήταν πρόσφυγες στο ναυάγιο στην Πύλο. Ηταν άνθρωποι και εγώ έθεσα κρίσιμα ερωτήματα στην ηγεσία του Λιμενικού που έπεσε σε μια σειρά αντιφάσεις. Δεν κάνω τον εμπειρογνώμονα, αλλά επειδή μίλησα με τους δυστυχείς αυτούς ανθρώπους οι μαρτυρίες τους συγκλονιστικές. Είμαι ο τελευταίος που θα επιρρίψω ευθύνες στο Λ.Σ. Αλλά είχαν αλλο επιχειρησιακό σχεδιασμό. Μάλιστα, η Νέα Δημοκρατία επικαλέστηκε το ναυάγιο στην Πύλο για να ναυαγήσει και το ντιμπέιτ των πέντε πολιτικών αρχηγών».
Ο ίδιος, μάλιστα, τόνισε ότι δεν επιρρίπτει ευθύνες στους άνδρες και στις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος, αλλά έθεσε σαφή ερωτήματα και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα επί ημερών μας είχε γίνει συνώνυμο της ανθρωπιάς και αυτό ήταν το έπος της χώρας. Αργότερα η Ευρώπη έκλεισε τα σύνορα και είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε μια συμφωνία, την ευρωτουρκική την οποία αποδεχθήκαμε. Οι δικές μας εντολές στο Λιμενικό Σώμα ήταν να σώζουν τους ανθρώπους και όχι να τους αφήνουμε να πνίγονται, γιατί αυτές είναι οι αξίες μας».
«Είναι προφανές ότι η Ευρώπη ακολουθεί μια αδιέξοδη πολιτική στο μεταναστευτικό», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζοντας ότι η δημιουργία της Συνόδου του Νότου υπήρξε δική του πρωτοβουλία. «Θέλω, λοιπόν, ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμο το ζήτημα της αναθεώρησης του Δουβλίνου ΙΙ, το οποίο θα προβλέπει δίκαιο καταμερισμό, αλλά και μόνιμη επανεγκατάσταση των προσφυγικών ροών, κάτι που συνέβη επί των ημερών μας – αυτό έχει σταματήσει πλέον», είπε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας.
Σχετικά με το μεταναστευτικό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Είναι εξαιρετικά κρίσιμο να διεκδικήσουμε ένα νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης. Τα τελευταία χρόνια, η Ευρώπη έχει ως δόγμα τους φράκτες και την αποτρεπτική πολιτική. Είναι αναγκαία μια αναθεώρηση του Δουβλίνο 2 και μια κοινή στάση του Ευρωπαϊκού νότου προς την Ε.Ε.».
Για το ζήτημα της Ροδόπης
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε σχετικά με το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Ροδόπη και στη Θράκη: «Δεν έχω συνηθίσει δημόσια να μιλώ για άκρως απόρρητα και εμπιστευτικά έγγραφα. Παρόλα αυτά είμαι υποχρεωμένος βλέποντας αυτή την αδιανόητα ανεύθυνη στάση που κρατάει ο κύριος Μητσοτάκης που αφορά την κοινωνική ειρήνη στη Θράκη. Είμαι υποχρεωμένος γιατί βλέπω ότι αυτή ήταν μία στρατηγική επιλογή που είχε να κάνει με την αλαζονεία του κυρίου Μητσοτάκη να μην υπάρχει ούτε ένα σημείο στον χάρτη χωρίς τη δική του επικράτηση».
Επίσης, ο ίδιος συμπλήρωσε: «Είναι αθλιότητα και ανευθυνότητα που παίρνει χαρακτηριστικά απύθμενου θράσους καθώς στο ίδιο σημείωμα που μου έστειλε ο κύριος Μητσοτάκης γίνεται σαφής αναφορά και για τον υποψήφιο της ΝΔ. Αυτή η σαφής αναφορά μιλά για στρατευμένο στα σχέδια της Άγκυρας και του τουρκικού προξενείου».
Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε στη συνέχεια: «Λυπάμαι που το κάνω αλλά οφείλω να προχωρήσω σε αυτή την αποκάλυψη για να αναδείξω και να αποκαλύψω τα απύθμενα όρια του θράσους του κυρίου Μητσοτάκη και της ανευθυνότητάς του. Το κάνω και για έναν ακόμα λόγο. Πέντε μέρες τώρα παριστάνουν τον ανήξερο και δεν σχολιάζουν καν αυτή τη δήλωση του γαλάζιου υποψηφίου ο οποίος δεν μίλησε για τον εαυτό, άρα δεν είναι ατομικός προσδιορισμός, αλλά συλλογικός προσδιορισμός, μίλησε για Τούρκους τη δυτικής Θράκης σε τουρκικό ΜΜΕ. Εγώ δεν θα ζητήσω σήμερα εξίσου ανεύθυνα από τον κύριο Μητσοτάκη να τον αποσύρω από τα ψηφοδέλτια ή να του ζητήσει δηλώσεις εθνικοφροσύνης. Αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα. Απλώς θέλω να καταγράψω την ανευθυνότητα και την υποκρισία».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπογράμμισε ότι «αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας κάποια στιγμή. Τι μου ζητούσε εμένα να κάνω ο κύριος Μητσοτάκης μέσα από αυτό το τρικ, αυτό το σχέδιο, αυτή την παγίδα που έστησε; Μου ζητούσε να βγω και να πω ότι 20.000 – 25.000 Έλληνες πολίτες στη Θράκη είναι υποκινούμενοι και δεν έχουν ελευθερία κρίσης να κρίνουν ποιους πολιτικούς ψηφίζουν και άρα να δημιουργήσω μείζονα θεσμική κρίση, μείζονα κοινωνική κρίση και μείζονα εθνική κρίση. Δεν το έκανα γιατί προφανώς δεν θα τον ακολουθήσω σε αυτόν το ολισθηρό δρόμο της ανευθυνότητας. Πάει πολύ 10 μέρες τώρα να έχει αναγάγει αυτό σε κεντρικό ζήτημα με αφορμή ένα έγγραφο της ΕΥΠ στο ίδιο όμως έγγραφο που είναι σαφής η αναφορά σε σχέση με τον δικό του υποψήφιο βουλευτή. Προφανώς δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι δεν το πρόσεξε, δεν το είδε. Αν υπήρχε Νόμπελ ανευθυνότητας, θα το είχε πάρει ο κύριος Μητσοτάκης σε ένα κρίσιμο και ευαίσθητο θέμα».
Ακόμα, ο Αλέξης Τσίπρας συμπλήρωσε ότι «δηλώσεις εθνικοφροσύνης από τους μουσουλμάνους Έλληνες της Θράκης πριν από τον κ. Μητσοτάκη είχαν ζητήσει ο κ. Κασιδιάρης και ο κ. Μιχαλολιάκος και είχαν υποστεί πρόστιμο. Ακολουθεί λοιπόν τακτική Μιχαλολιάκου και Κασιδιάρη, ζητούν δηλώσεις εθνικοφροσύνης».
Για τις προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ και τις εκλογές
Αναφερόμενος στο προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ., ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Όλες οι νέες εξαγγελίες στο πρόγραμμα της Ν.Δ., δεν περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο που έχει καταθέσει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, γιατί δεν υπάρχει δημοσιονομικος χώρος. […] Στο μεσοπρόθεσμο που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Ε.Ε., προβλέπεται μείωση 730 εκατ. για τις μισθολογικές ανάγκες, άρα θα μειωθούν κατά αυτό το ποσό, εκτός αν υπάρξουν απολύσεις».
Όσον αφορά στο διακύβευμα των εκλογών, ο ίδιος ανέφερε: «Το διακύβευμα είναι αν θα έχουμε μια ανεξέλεγκτη κυβέρνηση, είναι κρίσιμο για τη Δημοκρατία. Θα δώσουμε τη μάχη για ανατρέψουμε αυτό τον συσχετισμό και για να μην μοιάζει η Ελλάδα με την Ουγγαρία του Όρμπαν». Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε για αλαζονεία τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι «μας κοροϊδεύει ο κ. Μητσοτάκης. Μας λέει ότι θα κάνει αυξήσεις, τη στιγμή που δεν λέμε παράλογα πράγματα. Έχουμε κυβερνήσει και ξέρουμε τι σημαίνει δημοσιονομική υπηρεσία και σταθερότητα».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει κόμμα εξουσίας και όχι συμπλήρωμα στα σχέδια των πολιτικών αντιπάλων μας. Ήταν μια πολύ δύσκολη εκλογική αναμέτρηση για μένα. Οι ψήφοι των κομμάτων του προοδευτικού χώρου κατακερματίστηκαιν, αυτή είναι η πραγματικότητα. Το δίλημμα της κάλπης είναι από ποιους θα κυβερνηθεί ο τόπος και το πώς θα διαχειριστούν τον πλούτο μια χώρας. Υπάρχει κρυφή αντζέντα στις εξαγγελίες της ΝΔ».
Για το ΕΣΥ και τον τομέα της Υγείας
Στο πεδίο της Υγείας και του ΕΣΥ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη Ν.Δ. για κερδοσκοπία, λέγοντας: «Ο σχεδιασμός τους είναι η περικοπή δαπανών για την υγεία όπως αποκάλυψε ο κ. Πνευματικός. Βρίσκεται στον πυρήνα της νεοφιλελεύθερης αντίληψης το πώς πρέπει να στηθεί το δημόσιο σύστημα υγείας. Ο χώρος της υγείας έχει μετατραπεί σε χώρο κερδοσκοπίας και αυτό οδηγεί στην απαξίωση του συστήματος Υγείας. Είναι πολιτική επιλογή και θα τη βρούμε μπροστά μας».
Δήλωσε δε ότι «το 66,8% των πολιτών δεν έλαβε ιατρική εξέταση για οικονομικούς λόγους σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Η δημόσια υγεία στη χώρα μας είναι στα λόγια και όχι στην πράξη».
Για το γεγονός ότι επιμένει πως υπάρχει «κρυφή ατζέντα» στην Υγεία από την πλευρά της ΝΔ, μετά τις απαντήσεις που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης σήμερα (18/06) στη διακαναλική του συνέντευξη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «τα περί διαλογής ασθενών δεν τα είπα εγώ, τα είπε ο κ. Πνευματικός». Πρόσθεσε, δε, ότι στην αρχή της διακυβέρνησης της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης είχε μιλήσει για τον σχεδιασμό του στην Υγεία. Είπε ότι «αυτός ο σχεδιασμός λέει μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ», ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει σε τρία νοσοκομεία συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού, πριν την πανδημία. Πρόσθεσε ότι ο σχεδιασμός της ΝΔ για την υγεία προβλέπει περικοπή δαπανών για την υγεία και σχολίασε ότι αυτός ο σχεδιασμός θα οδηγήσει εκεί που είπε ο κ. Πνευματικός.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πάνω από 300 προσλήψεις διασωστών ενώ η ΝΔ παρά τις αποχωρήσεις δεν έκανε καμία πρόσληψη. Παραπέμποντας σε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ‘22, όπως είπε, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το 66,8% άνω των 16 ετών που χρειάστηκαν εξέταση ή θεραπεία δεν την έλαβαν γιατί δεν είχε οικονομική δυνατότητα.
Η Ελλάδα, όπως είπε, δεν μπορεί να βγει έξω από το πλαίσιο που εξασφαλίζει ένα δημόσιο χρέος σε τροχιά βιωσιμότητας, αλλά μπορεί να έχει έναν άλλο δημοσιονομικό χώρο. Ως χώρα, είπε, πρέπει να βάλουμε ως εθνικό στόχο να συνεχίζουμε να αποκλίνουμε από το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα, αλλά και να αυξήσουμε τις δαπάνες για την υγεία και την παιδεία. Ο ίδιος έθεσε ως προτεραιότητα για την Υγεία, γιατί το ΕΣΥ καταρρέει, λέγοντας ότι πρέπει να ανατραπεί ο κανόνας 1 προς 1.
«Αναφαίρετο δικαίωμα η επέκταση χωρικών υδάτων στη Μεσόγειο, ανατολικά και νότια της Κρήτης, όπως το είχαμε καταθέσει την περίοδο της έντασης με την Τουρκία. Να υπάρξει διαπραγμάτευση με τις όμορες χώρες για ΑΟΖ και υφαλοκριπίδα» είπε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας.
Για τους φόρους και την Οικονομία
Ερωτηθείς για τους φόρους, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Η απελθούσα κυβέρνηση έχει κρύψει έναν φόρο στον πληθωρισμό και αυτό πρέπει να σταματήσει. Δεσμευόμαστε για ελέγχους στην αγορά ώστε από την μείωση του ΦΠΑ να γίνει πραγματική μείωση των τιμών στο ράφι και στην αντλία βενζίνης». Κατόπιν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Εμείς προτείνουμε αύξηση 880 κατώτατου μισθού σε αναλογία με τον πληθωρισμό και της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Μιλάμε επίσης για την ανάγκη να ξεπαγώσουν οι τριετίες, άμεσα, με την αύξηση των μισθών».
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε, κατόπιν, οξύμωρη τη στάση του Νίκου Ανδρουλάκη, επισημαίνοντας ότι επιθυμία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν να υπάρξει αυτοδυναμία. Μάλιστα, άφησε αιχμές λέγοντας ότι ο κ. Ανδρουλάκης μιλούσε για διμέτωπο, αλλά εννοούσε μονομέτωπο. Τόσο η πρώτη στάση ευνόησε τον κ. Μητσοτάκη, όσο και η στάση του τώρα ευνοεί τον κ. Μητσοτάκη σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία της απλής αναλογικής για την προοπτική της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου.
Είναι προφανές ότι η πορεία των προοδευτικών δυνάμεων θα είναι παράλληλη, αλλά όχι συγκλίνουσα. Κανείς σε αυτήν τη χώρα δεν ενδιαφέρεται για τον καημό του κ. Ανδρουλάκη αν θα γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε, σχολιάζοντας πως ενδιαφέρεται ο προοδευτικός πολίτης για το εάν υπάρχει αντιπολίτευση, για το αν θα υπάρχει υγιής δημοκρατία ενδιαφέρεται. Για το εάν κάποιος θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη δεν ενδιαφέρεται, κατέληξε.
Για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και το επίμαχο Άρθρο 16
Αναφερόμενος στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Καταρχάς δεν μπόρεσε να κρύψει τη βαθύτατη αλαζονεία και επιθυμία του ο κ. Γεωργιάδης να πάνε με 180 βουλευτές και η εκτίμησή μας είναι ότι αυτό δεν θα αφορά μόνο το Άρθρο 16, αλλά και άλλα άρθρα, ώστε να γίνει Συνταγματικά κατοχυρωμένη η κερδοσκοπία του ιδιωτικού χώρου».
Μάλιστα, σχολίασε ότι αν μπορούσε να τον πείσει κάποιος ότι στην Ελλάδα θα είχαμε επενδύσεις Harvard, Cambridge, Oξφόρδης τότε θα συζητούσε την αναθεώρηση του άρθρου 16. Όμως, όπως είπε, δεν αφορά αυτό.
«Το σχέδιο είναι να γίνει και η τριτοβάθμια παιδεία, χώρος για να αυξηθούν οι δαπάνες για την Παιδεία και ταυτόχρονα να υποβαθμιστούν δραματικά τα δημόσια πανεπιστήμια, όπως συνέβη με το ΕΣΥ», συμπλήρωσε.
Η ελάχιστη βάση εισαγωγής ήταν ένα τέχνασμα της κ. Κεραμέως για να μειωθούν οι δαπάνες για τα πανεπιστήμια, δήλωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι σε μια σειρά από ακριτικές σχολές και πανεπιστήμια, κλείνουν τμήματα, συρρικνώνονται τα πανεπιστήμιά μας. «Αυτό θέλουμε;» διερωτήθηκε, σημειώνοντας πως «εμείς θέλουμε να ενισχύσουμε τα πανεπιστήμιά μας, κάνοντας λόγο για διπλασιασμό δαπανών και μελών ΔΕΠ. Να προσλαμβάνουμε περισσότερους καθηγητές στα πανεπιστήμια και όχι αστυνομικούς».
«Είναι ο πιο δύσκολος εκλογικός αγώνας που έχω κληθεί να δώσω»
«Δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτική αντιπαράθεση σε λεκτικά λάθη, σε σαρδάμ, να κάνουμε πολιτική αντιπαράθεση σε απόψεις είπε, ενώ δεν πετάμε στα σύννεφα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, δεν θα είναι κόμμα διαμαρτυρίας», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ολοκληρώνοντας, υπογράμμισε πως «είναι ο πιο δύσκολος εκλογικός αγώνας που έχω κληθεί να δώσω, παραδέχτηκε, λόγω της κάλπης της 21ης Μαΐου που διαμόρφωσε έναν συσχετισμό. Είδαμε να κατακερματίζονται οι δυνάμεις του προοδευτικού χώρου, σημείωσε και απευθυνόμενος στους προοδευτικούς πολίτες του έθεσε το “δίλημμα της κάλπης”, δηλαδή από ποιον και πως θα κυβερνηθεί ο τόπος και χαρακτήρισε ως μεγάλο όπλο το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα τα διαχειριστούν αυτοί που έδωσαν 15 δισ. ευρώ σε απευθείας αναθέσεις και αρνούμενοι οποιονδήποτε έλεγχο, διερωτήθηκε, συμπληρώνοντας πως θα διαχειριστούν τις ευκαιρίες και τον πλούτο της χώρας με κλειστές πόρτες».