Μόνο με e-πληρωμές θα «χτίζεται» αφορολόγητο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

money-588x330Αλλάζουν όλα με το νέο νομοσχέδιο – Bonus επιστροφής φόρου σε όσους μαζέψουν διπλάσιες αποδείξεις από τα όρια – Υποχρεωτικά τα POS σε όλες τις επιχειρήσεις ως το τέλος του χρόνου – Οι τράπεζες θα ενημερώνουν καταναλωτές και Taxis για το ύψος των συναλλαγών

Αφορολόγητο από εφέτος μόνο με e-συναλλαγές και πλαστικό χρήμα, bonus επιστροφής φόρου σε όσους συγκεντρώνουν διπλάσιες e-αποδείξεις από τα νέα όρια, υποχρεωτικά POS σε όλες τις επιχειρήσεις σταδιακά ως το τέλος του χρόνου, διασύνδεση του συστήματος Taxis με ταμειακές μηχανές είναι τα βασικά μέτρα που θα περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο που ουσιαστικά καθιερώνει το πλαστικό χρήμα και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ως το υπερόπλο του υπουργείου Οικονομικών για την περιστολή της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», το χτίσιμο του αφορολογήτου για το 2016 θα γίνει αποκλειστικά με αποδείξεις που έχουν προέλθει από τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή με μεταφορά χρημάτων μέσω ebanking για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι αν κάποιος ως σήμερα έχει προχωρήσει σε συνολικές αγορές ύψους 6.000 ευρώ και από αυτές με μετρητά έχουν γίνει δαπάνες ύψους 4.000 ευρώ και με κάρτες 2.000 ευρώ, η Εφορία δεν θα λάβει καθόλου υπόψη το ποσό των 4.000 ευρώ για το χτίσιμο του αφορολογήτου παρά μόνο όσες έχουν γίνει με πλαστικό χρήμα από την 1η Ιανουαρίου 2016 ως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση θα συμπεριλάβει διάταξη στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο (ως τις 5 Αυγούστου που κλείνει η Βουλή αναμένεται να έχει ψηφιστεί) σύμφωνα με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομίας να εκδώσει υπουργικές αποφάσεις όπου θα αναφέρεται ότι σταδιακά όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν συσκευές POS για να μπορούν οι πολίτες να πληρώνουν με πλαστικό χρήμα. Μάλιστα από την υποχρεωτικότητα δεν θα γλιτώνουν ούτε τα περίπτερα.

Το… αποφεύγουν

Σήμερα υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις οι οποίες είτε λόγω των προμηθειών των τραπεζών είτε γιατί μέσω των μετρητών δεν εκδίδουν αποδείξεις (άρα φοροδιαφεύγουν) αποφεύγουν να προμηθευτούν μηχανές POS. Πηγαίνουν λοιπόν οι πολίτες σε αυτές τις επιχειρήσεις και όταν φθάνει η στιγμή να πληρώσουν με κάρτα τούς απαντούν οι υπάλληλοι ότι δεν διαθέτουν τη συσκευή POS, με αποτέλεσμα είτε να αναγκάζονται να πληρώσουν με μετρητά (εφόσον διαθέτουν φυσικά) είτε να φεύγουν χωρίς να πραγματοποιήσουν την απόκτηση του αγαθού που επιθυμούσαν.
Επίσης, το νομοσχέδιο θα προβλέπει για το 2016 μειωμένα ποσά με αποδείξεις για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου με πλαστικό χρήμα κατά 50% σε σύγκριση με τον αρχικό σχεδιασμό. Οπως δηλώνει στο «Βήμα» αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας, «δεν είναι δυνατόν να ζητήσουμε από τους φορολογουμένους να συγκεντρώσουν αποδείξεις με πλαστικό χρήμα τη στιγμή που ως σήμερα δεν γνώριζαν αν θα μετράνε οι αποδείξεις με μετρητά ή μόνο με πλαστικό χρήμα. Ομως από το 2017 και μετά τα όρια που θα ισχύσουν για το 2016 θα διπλασιαστούν, καθώς όλοι πλέον θα γνωρίζουν ότι το αφορολόγητο όριο θα χτίζεται αποκλειστικά και μόνο με αποδείξεις που θα προέρχονται από ηλεκτρονικές συναλλαγές».

Τα ποσοστά

Ετσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος», ειδικά για το 2016 θα ισχύσουν τα εξής ποσοστά: Για ετήσιο εισόδημα ως 10.000 ευρώ, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να «μαζέψουν» ως το τέλος του έτους αποδείξεις ίσες με το 5% του εισοδήματός τους, ενώ για το 2017 το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 10%. Για ετήσιο εισόδημα από 10.001 ως 20.000 ευρώ οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσες με το 7,5% του εισοδήματος και για το 2017 το 15%, ενώ για ετήσιο εισόδημα από 20.001 ως 40.000 ευρώ θα πρέπει οι αποδείξεις με πλαστικό χρήμα να ανέρχονται στο 10% του εισοδήματος και για το 2017 στο 20%. Για ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ οι αποδείξεις θα πρέπει να ανέρχονται στο 15% του εισοδήματος και για το 2017 σε 30%.

Για όσους πολίτες συγκεντρώσουν ποσό αποδείξεων διπλάσιο από το όριο που θα θέσει το κράτος για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου, στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν να τους δοθεί έξτρα έκπτωση φόρου. Σε καμία περίπτωση όμως η έκπτωση φόρου δεν θα καλύπτει τον ΦΠΑ που καταβάλλει ο φορολογούμενος και στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελεί κίνητρο για να μη ζητήσει απόδειξη και να γλιτώσει έξτρα δαπάνη 24%.

Οι φορολογούμενοι το επόμενο διάστημα θα κληθούν να δηλώσουν στο σύστημα Taxisnet τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες μέσω των οποίων θα κάνουν συναλλαγές για να μπορούν στη συνέχεια να περνούν οι συναλλαγές αυτές αυτόματα στους σχετικούς κωδικούς της φορολογικής δήλωσης.

Διασταυρώσεις

Από τη στιγμή που θα γίνει η συναλλαγή με πλαστικό χρήμα η φοροδιαφυγή αυτομάτως μηδενίζεται, καθώς τα στοιχεία καταχωρίζoνται στα συστήματα των τραπεζών. Η Εφορία έχει τη δυνατότητα ανά πάσα ώρα και στιγμή να διασταυρώσει τα εισοδήματα που εμφανίζει η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας στους τραπεζικούς λογαριασμούς του και αν έχει κόψει απόδειξη για αυτά τα εισοδήματα ή όχι.

Για τη χρήση πλαστικού χρήματος θα δοθούν κίνητρα, όπως κληρώσεις δώρων (αυτοκίνητα, ταξίδια κ.λπ.) και ακινήτων, ενώ όταν γίνονται συναλλαγές με κάρτες οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να κρατούν τις αποδείξεις στο σπίτι τους. Θα ενημερώνεται αυτόματα η Εφορία μέσω των τραπεζών.

Σε πρόσφατη ομιλία του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος  Γιάννης Στουρνάραςανέφερε για το θέμα των ηλεκρονικών συναλλαγών ότι «είναι μια από τις μεγαλύτερες διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία, που μπήκε υποχρεωτικά στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων αμέσως μετά την περυσινή τραγωδία των capital controls». Σύμφωνα με τον ίδιο, η χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και του πλαστικού χρήματος μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στον προϋπολογισμό. Ηδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από την είσπραξη των έμμεσων φόρων έχουν γίνει ορατά και αποτυπώνονται στα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που παρουσιάζει αύξηση εσόδων το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου. Ο ίδιος προέβλεψε ότι «η κυβέρνηση και η χώρα θα μπορούσαν να λάβουν λιγότερα φορολογικά μέτρα από εκείνα που προβλέπονται στο Μνημόνιο αν γενικευόνταν το σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ