Εκλέγεται ο διάδοχος του Ντάισελμπλουμ – Τα φαβορί και οι 3 εναλλακτικές λύσεις

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
IMG_3480Η τράπουλα αρχίζει και ξαναμοιράζεται στις Βρυξέλλες, 19 μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του 2019, καθώς την Πέμπτη έκλεισε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τη θέση του Προέδρου του Eurogroup – θέση που θα αποφασιστεί αύριο με μυστική ψηφοφορία στο Eurogroup.
Οι 19 καλούνται να διαλέξουν “έναν ομόλογό τους” να προεδρεύει του άτυπου αυτού οργάνου.
Η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στην ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αποφάσισε να μην κατεβάσει κανέναν υποψήφιο σε αυτή τη διαδικασία.
Στις Βρυξέλλες μάλιστα πηγή του real.gr σχολίασε πως “το ΕΛΚ δίνει το Εurogroup στους Σοσιαλιστές ως δώρο με κόκκινη κορδέλα, αλλά οι Σοσιαλιστές δεν ξέρουν ακόμα πως θα το πάρουν”.
Η ίδια πηγή εξήγησε ότι οι Σοσιαλιστές είναι εξαιρετικά διαιρεμένοι, σε δύο τάσεις: την τάση που υποστηρίζει τον Πορτογάλο υπουργό Οικονομικών Mάριο Τσεντένο και την τάση που στηρίζει τον Πίτερ Κάζιμιρ από τη Σλοβενία, που θεωρείται μεγάλος υπέρμαχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά τα καλά αγγλικά δεν περιλαμβάνονται στα προτερήματα του – κάτι που μπορεί να έχει δευτερογενείς επιπτώσεις στις αγορές.
Την ίδια ώρα ο Χανς Γκερτ Σέλιγκ, ο οποίος είναι υπηρεσιακός υπουργός στην Αυστρία, επιθυμεί να εκλεγεί, παρότι προέρχεται από το ΕΛΚ, χωρίς τη στήριξη του ΕΛΚ, απλά και μόνο για να παραμείνει υπουργός και στην επόμενη κυβέρνηση.
Κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι η Αυστρία δεν θα εκπροσωπείται από τον ίδιο (αν εκλεγεί) είναι όπως λένε στις Βρυξέλλες δίκοπο μαχαίρι – και μειονέκτημα και προτέρημα – όπως το ίδιο ισχύει και για τον Σοσιαλιστή Παντοάν (δεδομένου ότι αργά ή γρήγορα εκλογές θα έχει και η Ιταλία).
Κανείς από τους δύο δεν κατέθεσε επίσημη υποψηφιότητα εντός προθεσμίας (η οποία έληξε στις 12:00 το μεσημέρι της Πέμπτης 30/11).
Αν ο Χ. Γκ. Σέλιγκ όντως εκλεγόταν, η εξέλιξη θα περιπλέξει τα πράγματα για το ΕΛΚ, που θα έχει de facto ένα μέλος του σε μια θέση που ποτέ δεν ζήτησε (με δευτερογενείς επιπτώσεις στις άλλες θέσεις όταν ανοίξουν).
Στο ΕΛΚ πάντως “πιστεύουν” ότι στο τέλος θα εκλεγεί ο Πορτογάλος Τσεντένο, παρά τις εσωτερικές διαιρέσεις. Ο Ισπανός Ντε Γκίντος (ΕΛΚ) που ανακίνησε τις περσινές επιθέσεις κατά του Ντάισελμπλουμ και βρέθηκε εκτός κούρσας (για 2η φορά) θα ψηφίσει Τσεντένο, μαθαίνει το real.gr.
Σε περίπτωση αδιεξόδου πάντως υπάρχουν ακόμα τρεις λύσεις: η λιγότερο πιθανή, ο Πιέρο Γκραμένια, που ως Λουξεμβούργιο έχει τις μικρότερες πιθανότητες (λόγω του πολιτικού βάρους του Γιούνκερ στην Κομισιόν), ο Βέλγος Υπουργός Βαν Όβερφελντ, η ήρεμη δύναμη του Eurogroup, που έχει όμως το μειονέκτημα να μην ανήκει σε καμία από τις μεγάλες πολιτικές οικογένειες της ΕΕ (ανήκει στο φλαμανδικό NVA) και στην εσχάτη των περιπτώσεων, να παραμείνει για λίγο ακόμα ο ίδιος ο Ντάισελμπλουμ.
Το τελευταίο σενάριο έχει και τις μικρότερες, πλην όμως όχι αμελητέες, πιθανότητες. Σημειώνεται ότι ούτε ο Βαν Όβερφελτν δεν έχει επίσημη υποψηφιότητα.
Αντιθέτως, την τελευταία στιγμή στην κούρσα μπήκε η Dana Reizniece-Ozola, υπουργός Οικονομικών της Λετονίας, με πιθανή τη στήριξη των γειτόνων της, μικρές, όμως, πιθανότητες λόγω της παρουσίας Βάλντις Ντομπρόβσκις στην Αντιπροεδρία της Κομισιόν για το ευρώ.
Αν και είναι πάρα πολύ νωρίς, το real.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο γαλλικός παράγοντας στις Βρυξέλλες, θα ήθελε πάρα πολύ να βάλει χέρι στον εκτελεστικό βραχίονα της ΕΕ (Κομισιόν) ακόμα και αν για να το πετύχει θα πρέπει να φέρει από την Ουάσιγκτον την Κριστίν Λαγκάρντ.
Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει πρώτα να πετύχει τη συναίνεση, όχι της Γερμανίας, όπως πολλοί νομίζουν, αλλά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Πηγή του real.gr υπενθύμισε τις προάλλες ότι το ΕΛΚ, σε αντίθεση με την επίσημη επιλογή Σρέντερ και Σιράκ το 2004, που ήθελαν το Φερχόφσταντ Πρόεδρο της Κομισιόν, επέβαλε την επιλογή Μπαρόζο.
Παρομοίως το 2014 επέβαλε τη διαδικασία του “spitzenkandidat”, όσο και αν η Μέρκελ φώναζε “ότι η συνθήκη λέει πως τα κράτη-μέλη διαλέγουν τον Πρόεδρο της Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο”.
Ο Γιούνκερ έγινε Πρόεδρος και τον επόμενο Πρόεδρο θα τον διαλέξει το ΕΛΚ, στην επόμενή του διάσκεψη τον Φεβρουάριο στη Φιλανδία.
Αν υποψηφιότητα θέσουν η Λαγκάρντ, ο Κατάινεν (εξ ου και η Φινλανδία) ή η ίδια η Μέρκελ, αυτό θα φανεί από τη διαδικασία.
Η Λαγκάρντ δεν έχει πολλούς φίλους, αλλά έχει ισχυρούς φίλους. Ο Κατάινεν έχει πάρα πολλούς φίλους, αλλά ίσως όχι και τόσο ισχυρούς.
Η Μέρκελ θα ενδιαφερθεί για τη θέση μόνο αν αυτή συγχωνευθεί με την προεδρία του Συμβουλίου. Κοινώς για όλους και για όλα είναι πάρα πολύ νωρίς και η μόνη που μπορεί να νοικιάσει σπίτι στο σενκαντενέρ (πάρκο των Βρυξελλών δίπλα στου θεσμούς) για άλλα 5 χρόνια, είναι η Φεντερίκα Μογκερίνι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ