Με ένα άρθρο του ο Μιχάλης Στούκας διασύρει τον Πάγκαλο και επαγωγικά τον προστατευόμενο του Κυριάκο Μητσοτάκη για τις αθλιότητες του πρώτου περί αλβανόφωνων Σουλιωτών. Προσπαθεί βεβαίως ο άνθρωπος να το κάνει όσο πιο γλυκά γίνεται, αλλά μετά από αυτό το άρθρο αναμένουμε να δούμε ποιοι θα είναι υποψήφιοι του Μητσοτάκη στην Ήπειρο. Μάλλον εισαγόμενοι Τσάμηδες από την Αλβανία.Πότε δημιουργήθηκαν οι αρχικοί οικισμοί στην περιοχή – Οι αγώνες των Σουλιωτών εναντίον της οθωμανικής αυτοκρατορίας ως τα χρόνια του Αλή Πασά-Οι «φάρες» των Σουλιωτών.
Στον… απόηχο του άρθρου μας για την ετυμολογία της λέξης “λουλούδι, θα ασχοληθούμε με την ιστορία του Σουλίου και τους κατοίκους.
Η γεωγραφική θέση του Σουλίου
Το Σούλι είναι περιοχή της Ηπείρου, που υπάγεται σήμερα διοικητικά στο νομό Θεσπρωτίας. Βρίσκεται ανάμεσα στα όρη Μούργκα (1.340 μ.), Ζαβρούχο (1.137 μ.) και Τούρλιας (1.982 μ.)στη συμβολή του Αχέροντα με τον παραπόταμό του Τσαγκαριώτικο.
Στους πρόποδες των χωριών, υψώνονται αντικριστά δύο λόφοι: το Κούγκι, πάνω στο οποίο βρίσκεται το ναΰδριο της Αγίας Παρασκευής και η Κιάφα, στην οποία είναι χτισμένο φρούριο. Απέναντι από το Κούγκι, υπάρχει κι άλλος λόφος στον οποίο βρίσκεται ο ναός του Αγίου Δονάτου, όπου συναθροίζονταν οι Σουλιώτες κατά τα “Γενικά Συνέδρια” τους. Πάνω από το χωριό Κιάφα, υψώνεται ο βράχος της Μπίρας (Τρύπας), το βορειοδυτικό τμήμα του οποίου λέγεται Μπρέκε Βετετίμε (Ράχη της Αστραπής). Η όλη περιοχή του Σουλίου, είναι ορεινή, άγρια, με απόκρημνους “υψηλούς, διαβόητους βράχους”, όπως γράφει ο Ανδρέας Κάλβος και μοιάζει με γιγαντιαίο φρούριο (Στοιχεία: ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΠΥΡΟΣ – ΛΑΡΟΥΣ – ΜΠΡΙΤΑΝΙΚΑ, τ.54)