Αίγυπτος: Μούμιες 3500 ετών στο φως

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

egypt dahsur mummies
Νέες μούμιες στο Νταχσούρ- Νοτίως του Γκιζέ αρχαιολόγοι έφεραν στο φως οκτώ ασβεστολιθικές σαρκοφάγους με ισάριθμες μούμιες. Τα νέα ευρήματα χρονολογούνται από την όψιμη αιγυπτιακή αρχαιότητα (7ος με 4ος αιώνας μ.Χ.) και ανακαλύφθηκαν στη νεκρόπολη του Νταχσούρ, κοντά στις λεγόμενες Λευκές Πυραμίδες του Φαραώ Αμενεμχέτ Β’.

Σαρκοφάγος 3,5 χιλιάδων ετών
egypt dahsur mummies1
Η σαρκοφάγος που ανασύρθηκε πρόσφατα παρουσιάστηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Λούξορ παρουσία επιστημόνων και εκπροσώπων του Τύπου. Το σπουδαίο εύρημα είχαν εντοπίσει Γάλλοι και Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι στις αρχές Νοεμβρίου στη νεκρόπολη Αλ Ασαφίφ.
Μουμιοποιημένη γυναίκα
egypt dahsur mummies2
Με πολλή προσοχή και φορώντας ειδικά προστατευτικά γάντια οι ερευνητές άνοιξαν το σφραγισμένο καπάκι της σαρκοφάγου. Στο εσωτερικό της βρήκαν την καλοδιατηρημένη σορό μιας γυναίκας, η ταυτότητα της οποίας πρόκειται να διερευνηθεί. Η γυναίκα πέθανε πριν από περίπου 3500 χρόνια κατά τη διάρκεια της 18ης δυναστείας Φαραώ.
Ο τάφος “TT28”
egypt dahsur mummies3
Η μούμια 3500 ετών δεν ήταν όμως το μόνο καινούριο που εντόπισαν οι επιστήμονες στον τάφο “ΤΤ28”. Κάτω από ερείπια σε βάθος 300 μέτρων ανακάλυψαν και τη σορό ενός υψηλόβαθμου κρατικού αξιωματούχου, ο οποίος είχε ζήσει πριν από περίπου 4000 χρόνια.
Καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες
egypt dahsur mummies4
Μέσα στον αρχαίο τάφο βρέθηκαν ακόμη πολύ όμορφες ζωγραφικές παραστάσεις. Σε τελετή έξω από τον φαραωνικό ναό των Χατσεψούτ στο Λούξορ, όπου ανοίχτηκε η νεοανακαλυφθείσα σαρκοφάγος, ο αιγύπτιος υπουργός Αρχαιοτήτων Χαλέντ αλ Ενάνι δεν μπορούσε να κρύψει το αίσθημα υπερηφάνειας που τον διακατείχε.
Μαύρο νεκρικό προσωπείο
egypt dahsur mummies5
Ένας αιγύπτιος αρχαιολόγος καθαρίζει προσεκτικά μια μαύρη ξύλινη νεκρική μάσκα. Είναι ένα από τα κτερίσματα που τοποθετούνταν δίπλα στους νεκρούς και χρονολογείται από την περίοδο μεταξύ 7ου και 4ου αιώνα π.Χ.
Πληθώρα ταφικών αγαλματιδίων
egypt dahsur mummies6
Τα Ushabti είναι χαρακτηριστικά αγαλματίδια από ξύλο, τα οποία τοποθετούνταν πλάι στον νεκρό στο πλαίσιο της ταφικής τελετουργίας. Το Ushabti συμβολίζει τον νεκρό και συχνά έφερε πάνω του το όνομά του.
DW

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ