Τα σοβιετικά σύμβολα επιστρέφουν στον ρωσικό στρατό

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα δείχνουν ότι το σοβιετικό παρελθόν της Ρωσίας γίνεται βασικό εργαλείο προπαγάνδας για να δικαιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία, καθώς οι στόχοι του Κρεμλίνου στο θέμα γίνονται όλο και πιο ασαφείς.

2 19

Αυτή η εικόνα είναι μια από τις τελευταίες φωτογραφίες που δείχνουν τα διακριτικά που χρησιμοποιούνται στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία. Στην επάνω δεξιά γωνία είναι ο Καρλ Μαρξ, ο Φρίντριχ Ένγκελς και ο Βλαντιμίρ Λένιν, ο ιδρυτής της Σοβιετικής Ένωσης.

3 6

Ένας Ρώσος στρατιώτης, που απεικονίζεται στην Περιφέρεια του Ντόνετσκ της Ουκρανίας, τον Ιούλιο του 2023, φέρει το έμβλημα της Σοβιετικής Σημαίας της Νίκης που υψώθηκε από τα στρατεύματα του Κόκκινου Στρατού στο Γερμανικό Ράιχσταγκ τον Μάιο του 1945.

Τις πρώτες εβδομάδες της εισβολής, ερασιτεχνικά πλάνα δείχνουν πολλά ρωσικά τανκς να φέρουν σοβιετικές σημαίες. Όμως πρόσφατα, τα μέσα ενημέρωσης που χρηματοδοτούνται από το Κρεμλίνο έχουν δει μια αύξηση στις φωτογραφίες που δείχνουν σοβιετικά σύμβολα, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να έχει γίνει ευρέως διαδεδομένο στον ρωσικό στρατό.

4 5

Ένας Ρώσος στρατιώτης που φέρει ένα σοβιετικό έμβλημα στην περιοχή Λουχάνσκ της Ουκρανίας, 4 Οκτωβρίου

Ο Ίαν Γκάρνερ, ιστορικός και ειδικός στη ρωσική πολεμική προπαγάνδα, είπε ότι η χρήση σοβιετικών εικόνων ήταν σε μεγάλο βαθμό πρωτοβουλία μεμονωμένων στρατιωτών και μονάδων, αλλά ενθαρρύνθηκε έμμεσα από πρόσφατες «προπαγανδιστικές εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, τηλεοπτικές εκπομπές κ.λπ.» που χρηματοδοτήθηκαν από το Κρεμλίνο.

5 1

Ρώσος στρατιωτικός ερευνητής σε προάστιο του Ντόνετσκ, 24 Οκτωβρίου, φοράει ένα σήμα με την εικόνα του Ιωσήφ Στάλιν, το οποίο γράφει: – «Όταν ήμουν στην εξουσία, αυτό … δεν έγινε».

6 1

Ένας Ρώσος εθελοντής στην περιοχή Λουχάνσκ της Ουκρανίας, φορώντας ένα καπέλο με ρωσικά και σοβιετικά σύμβολα, Μάρτιος 2023.

Ο Γκάρνερ πιστεύει ότι τα σοβιετικά σύμβολα γίνονται εν μέρει κύριο εργαλείο προπαγάνδας, ο σκοπός του οποίου γίνεται όλο και πιο ασαφής.

«Ενώ μεμονωμένοι στρατιώτες μπορεί να μην ταυτίζονται με τους δηλωμένους πολεμικούς στόχους του κράτους ή να μην είναι σε θέση να περιγράψουν τους γεωπολιτικούς στόχους ή τις στρατηγικές εθνικής ασφάλειας που επιδιώκει το καθεστώς [Πούτιν]», είπε ο Γκάρνερ, σημειώνοντας, «συγκεντρώνονται γύρω από αυτά τα στοιχεία του παρελθόντος που τείνει να δημιουργήσει ένα πιθανό ουτοπικό μέλλον στο οποίο η Ρωσία θα είναι και πάλι μεγάλη δύναμη».

7

Μια αφίσα σε μια από τις κατοικημένες συνοικίες της Μόσχας δείχνει γυναίκες να κρατούν τη σοβιετική σημαία

Η αφίσα του πίνακα απεικονίζει ένα περιστατικό τις πρώτες μέρες της ρωσικής εισβολής το 2022, όταν μια ηλικιωμένη Ουκρανή βγήκε από το σπίτι της για να συναντήσει στρατιώτες που πίστευε ότι ήταν Ρώσοι. Οι μαχητές ήταν στην πραγματικότητα Ουκρανοί.

Η εικόνα της γυναίκας έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως από τα φιλοπολεμικά ΜΜΕ της Ρωσίας ως σύμβολο του ισχυρισμού του Κρεμλίνου ότι υπάρχει τοπική υποστήριξη στα ρωσικά στρατεύματα που εισβάλλουν στην Ουκρανία.

8

Επιστρατευμένοι Ρώσοι και εθελοντές κρατούν τη σημαία της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης, Οκτώβριος 2022.

Ο Γκάρνερ δεν πιστεύει ότι η αυξημένη χρήση σοβιετικών διακριτικών στη Ρωσία δείχνει την επιθυμία να αναβιώσει το μαρξιστικό πολιτικό σύστημα.

«Θα έλεγα ότι πολύ λίγοι άνθρωποι στη Ρωσία θέλουν πραγματικά να αποκαταστήσουν τη Σοβιετική Ένωση», είπε ο ειδικός.

9

Τσαρικές, σοβιετικές και ρωσικές σημαίες κυματίζουν σε αυτοκίνητα στο Severodonetsk, στην περιοχή Λουχάνσκ, Ουκρανία, Μάιος 2023.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι περισσότεροι Ρώσοι ταυτίζονται με την κατεστραμμένη Σοβιετική Ένωση παρά με μια ανεξάρτητη Ρωσία.

Αλλά ο Γκάρνερ επισημαίνει ότι τόσο τα τσαρικά όσο και τα κομμουνιστικά σύμβολα που βλέπουμε μαζί στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας δεν είναι τίποτα άλλο από σύμβολα μιας περασμένης εποχής.

10

Τον Ιούλιο, η προτομή του Βλαντιμίρ Λένιν τοποθετήθηκε στην κατεχόμενη από τη Ρωσία περιοχή του Ντόνετσκ

«Τίποτα από όλα αυτά δεν έχει νόημα μέχρι να γίνει αντιληπτό ότι είναι μια πολιτικά ασυνάρτητη έκφραση της επιθυμίας να επιστρέψουμε σε μια καλύτερη εποχή», λέει ο ιστορικός, προσθέτοντας, «αλλά φυσικά μιλάμε για μια καλύτερη εποχή που δεν υπήρξε ποτέ, γιατί δεν ήταν».

Azatutyun

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ