Κατεχομενα: Οι Τούρκοι χτίζουν τζαμί μέσα σε μοναστήρι

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κίνηση των Τούρκων στην Κατεχόμενη Κύπρο να χτίσουν ένα τζαμί στο εσωτερικό της Μονής Αποστόλου Ανδρέα, ενός από τους σημαντικούς τόπους λατρείας για τους Ορθοδόξους, έχει προκαλέσει νέα ένταση στην Κύπρο, όπου οι εντάσεις ήταν υψηλές το τελευταίο διάστημα, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Η κατασκευή τζαμιού στο μοναστήρι στο βορειότερο άκρο του νησιού, το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο της τουρκοκυπριακής πλευράς από το 1974, σταμάτησε προσωρινά μετά τις αντιδράσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς τους τελευταίους μήνες.

Ο τουρκοκυπριακός Τύπος ανέφερε ότι η κατασκευή του τζαμιού στον Απόστολο Ανδρέα ξανάρχισε τις τελευταίες ώρες. Οι τελευταίες πληροφορίες που έφτασαν στην  εφημερίδα Duvar από τη ελληνική Λευκωσία έδειξαν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα αντιδράσει σκληρά στη νέα εξέλιξη στα μάτια του διεθνούς κοινού τις επόμενες ημέρες.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος «Today Cyprus», που εκπέμπει στην Κύπρο, ανέφερε την Τετάρτη ότι η κατασκευή του τζαμιού, το οποίο σχεδιαζόταν να χτιστεί στο τμήμα κελιά (δωμάτια) της Μονής Αποστόλου Ανδρέα, που ανήκει στην Ορθόδοξη εκκλησία στο Ριζοκάρπασο, και που σταμάτησε μετά τις ειδήσεις που εμφανίστηκαν στον Τύπο το καλοκαίρι, έχει ξαναρχίσει. Στα Ορθόδοξα μοναστήρια , τα κελιά είναι γνωστά ως δωμάτια διαμονής και ανάπαυσης που προορίζονται για επισκέπτες και μοναχούς. Τα κελιά στη Μονή Αποστόλου Ανδρέα είναι σε αδράνεια από το 1974.

Ο δήμαρχος επιβεβαίωσε τα νέα

Ανέφερε ότι εργάτες του δήμου στάλθηκαν σήμερα το πρωί στην περιοχή για το τζαμί, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε ξανά σήμερα, σύμφωνα με αίτημα του Δημάρχου Κύπρου, Erenköy/Αιγιαλούσα Καρπασίας, Χαμίτ Μπακιρτζί, από τη Διοίκηση των Ιδρυμάτων.

2 113

Ο δήμαρχος Μπακιρτζί της περιοχής, όπου ζουν κυρίως έποικοι Τούρκοι που μεταφέρθηκαν από περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, επιβεβαίωσε την είδηση ​​σε δήλωσή του στο Cyprus Today και είπε ότι θα καταλάβουν 12 δωμάτια στην περιοχή για τον τουρισμό, και δύο από αυτά θα είναι αίθουσες προσευχής.

Υποστηρίζοντας ότι αυτό χρειάζεται, ο δήμαρχος είπε, «Ναι, θα φέρουμε τα δωμάτια εκεί στον τουρισμό. Υπάρχουν 12 δωμάτια, έχουμε ξεκινήσει τις επισκευές τους. Δύο από αυτά θα είναι αίθουσες προσευχής. Τα άλλα θα τα μετατρέψουμε σε δωμάτια και θα παρέχουμε υπηρεσίες διαμονής. Θα παρέχουμε ντους, τουαλέτα, κρεβάτι και κλιματισμό. Οι τουρίστες που έρχονται στην περιοχή θα μπορούν να μείνουν εκεί αν θέλουν να μείνουν εκεί»

 «Αν είμαστε τυχεροί, θα το τελειώσουμε και θα το ανοίξουμε στο καλοκαίρι», είπε, υποστηρίζοντας ότι η εργασία στο τζαμί δεν σημαίνει ασέβεια σε έναν από τους ιερούς τόπους λατρείας της Ορθόδοξης πίστης.

«Το τζαμί δεν είναι στο μοναστήρι»

Ο Μπακιρτζί είπε, «Δημιουργούν αίσθηση. Δεν έχει να κάνει με την εκκλησία. Θέλουμε να καθαρίσουμε την πλατεία της εκκλησίας και να την κάνουμε όμορφη, που είναι το κέντρο του θρησκευτικού τουρισμού».

«Ο δρόμος και η πλατεία πρέπει να επισκευαστούν. Οι τουρίστες που έρχονται να μην δουν αυτή την αδράνεια», είπε ο Δήμαρχος, προσθέτοντας, «Το γεγονός ότι είναι ένα τζαμί δεν έχει καμία επίδραση σε αυτό… Μόνο μουσουλμάνοι έρχονται εκεί. Δεν χτίζουμε τζαμί. Αν θέλει να προσευχηθεί σε ένα δωμάτιο, μπορεί να το κάνει και να φύγει».

«Το τζαμί δεν είναι μέσα στο μοναστήρι. Το μοναστήρι είναι στα δεξιά, αυτά είναι μπροστά και στα αριστερά», είπε.

Η Ελληνική πλευρά αντέδρασε

Το τζαμί που σχεδιάζεται να χτιστεί στην περιοχή της Μονής Αποστόλου Ανδρέα έχει προκαλέσει την αντίδραση της ελληνικής πλευράς τους τελευταίους μήνες. Ενώ η Κυπριακή κυβέρνηση έφερε το θέμα στη διεθνή ατζέντα, εθνικιστικοί κύκλοι και κυβερνητικοί εκπρόσωποι στο βόρειο τμήμα της Κύπρου εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο έργο. Το έργο του τζαμιού ανεστάλη προσωρινά τον Ιούλιο λόγω αντιδράσεων.

Τον περασμένο Αύγουστο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου Κωνσταντίνος Λετιμβιώτης έκανε δήλωση σχετικά με το θέμα: «Παρακολουθούμε τις ειδήσεις στον τουρκοκυπριακό Τύπο και όλες οι πληροφορίες εξετάζονται και αξιολογούνται από τις αρμόδιες αρχές».

 Ο Λετιμβιώτης τόνισε επίσης ότι «τέτοια θέματα σχετικά με το θρησκευτικό σεβασμό και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα προσοχή και αμοιβαίο σεβασμό» και είπε: «Όπως είναι αδιανόητο να λειτουργούμε χριστιανικό χώρο λατρείας στο Hala Sultan στη Λάρνακα. Το ίδιο περιμένουμε και από τους Τουρκοκύπριους πολίτες μας», είπε.

Duvar

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ