Ήρθε η ώρα να απαλλαγούμε από την ψευδαίσθηση της αδελφοσύνης στη Βουλγαρία (ρωσικό δημοσίευμα)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Βουλγαρία άρχισε να πολεμά κάθε τι ρωσικό – τόσο σοβιετικά όσο και αυτοκρατορικά.

Μάλιστα, οι αρχές της χώρας αυτής είναι έτοιμες να ξαναγράψουν σχολικά βιβλία και να κατεδαφίσουν μνημεία που θυμίζουν τη φιλία με τη Ρωσία, γράφει σε άρθρο του, ο πολιτικός επιστήμονας- αναπληρωτής καθηγητής στο Ρωσικό πανεπιστήμιο για Ανθρωπιστικές Επιστήμες, Βαντίμ Τρουχάτσεφ.

Με την έλευση του 2024, υπήρξε μεγάλη ροή ειδήσεων από τη Βουλγαρία. Και όλοι τους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν έναν αντιρωσικό χρωματισμό.

Η Ρωσία έχει από καιρό συνηθίσει το γεγονός ότι οι Βούλγαροι αξιωματούχοι υποστηρίζουν την Ουκρανία και της προμηθεύουν όπλα.

 Αλλά εδώ έχουμε την εντύπωση ότι στη Βουλγαρία αποφάσισαν να ξαναγράψουν ολόκληρη την ιστορία της χώρας αμέσως και να απεικονίσουν τη χώρα μας ως την πηγή σχεδόν όλων των προβλημάτων τους. Επιπλέον, το θέμα αφορά την υποβάθμιση του ιστορικού ρόλου όχι μόνο της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά και της Τσαρικής Ρωσίας.

Στα τέλη του περασμένου έτους, ένα μνημείο για τους στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού αφαιρέθηκε από το βάθρο του στη Σόφια και η μελλοντική του μοίρα παραμένει ασαφής.

 Και μόλις έφτασε το 2024, οι ντόπιοι υποστηρικτές της ευρωατλαντικής πορείας κατέβασαν το πιο διάσημο μνημείο των στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού στη χώρα – το «Αλιόσα» στη Φιλιππούπολη.

1 247
Αλιόσα”

Και στις δύο περιπτώσεις ακολούθησε η ίδια εξήγηση – λένε ότι η ΕΣΣΔ κατέλαβε τη Βουλγαρία το 1944 και αυτά τα μνημεία μετατράπηκαν σε σύμβολα του ολοκληρωτικού παρελθόντος, το οποίο πρέπει να τερματιστεί.

Όπως και σε άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης

Είναι προφανές ότι εδώ οι βουλγαρικές αρχές προσπάθησαν να βάλουν τους εαυτούς τους στο ίδιο επίπεδο με την Πολωνία και την Τσεχία, όπου επίσης (αν και σε διαφορετική κλίμακα) μάχονται ενάντια στα μνημεία.

 Η διαφορά είναι ότι οι Βούλγαροι, σε αντίθεση με τους Πολωνούς και τους Τσέχους, δεν αντιστάθηκαν ιδιαίτερα στον σοσιαλισμό.

Και σίγουρα η συνεργασία με την ΕΣΣΔ έδωσε την ευκαιρία στην καθυστερημένη Βουλγαρία να κάνει ένα βήμα μπροστά.

Παρά το γεγονός ότι η ίδια η Βουλγαρία ήταν σύμμαχος του Τρίτου Ράιχ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και τα μνημεία μας το θυμίζουν επίσης αυτό, αλλά προφανώς δεν θέλουν πραγματικά να το θυμούνται.

Ακολούθησαν κι άλλα

Στη Βάρνα, βάνδαλοι βεβήλωσαν το άγαλμα του κόμη Νικολάι Ιγνάτιεφ, του ανθρώπου του οποίου η υπογραφή βρισκόταν στη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου του 1878, η οποία αναβίωσε το βουλγαρικό κράτος.

 Αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί σε κοινότοπο χουλιγκανισμό, αλλά ορισμένοι πολιτικοί άρχισαν αμέσως να μιλούν για το γεγονός ότι θα πρέπει επίσης να κατεδαφιστούν μνημεία μορφών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

 Κατά τη γνώμη τους, ακόμη και το μνημείο στη Σίπκα, που ανεγέρθηκε στη μνήμη των Ρώσων στρατιωτών που έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της Βουλγαρίας κατά τον πόλεμο του 1877-1878, υπόκειται σε διάλυση.

Το ρωσοφοβικό κύμα ανέβηκε από τον Υπουργό Άμυνας Τόντορ Ταγκάρεφ, ο οποίος πρότεινε να ξαναγραφούν τα σχολικά βιβλία της Βουλγαρίας, τα οποία, λένε, υπογραμμίζουν υπερβολικά τον θετικό ρόλο της Ρωσίας.

Τέλος, τον λόγο πήρε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Νικολάι Ντένκοφ, ο οποίος δήλωσε ότι η Βουλγαρία δεν έχει τίποτα να ευχαριστήσει τη Ρωσία για την Ειρήνη του Αγίου Στεφάνου, η οποία δεν έφερε τίποτα καλό στη χώρα.

Στην πραγματικότητα, αυτό μπορεί να εκληφθεί ως άρρητο μήνυμα για την κατεδάφιση μνημείων μορφών της προεπαναστατικής Ρωσίας και τη διακοπή όλων των ρωσοβουλγαρικών δεσμών.

Μπορεί να γίνουν τα ιστορικά γεγονότα εξ αρχής;

Εάν ο αγώνας εναντίον του «Αλιόσα» μπορεί να βρει τουλάχιστον κάποια (έστω και πολύ αδύναμη) λογική εξήγηση, τότε ο αγώνας ενάντια στον κόμη Ιγκνάτιεφ και η κατεδάφιση του μνημείου στη Σίπκα δεν θα δικαιολογήσουν ούτε καν τη συμμετοχή της Βουλγαρίας στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο από την πλευρά της απέναντι από τη Ρωσία.

Χωρίς τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, δεν θα υπήρχε Βουλγαρία. 

Σε αυτή την περίπτωση, ο Ντένκοφ πρέπει να πάει στην Τουρκία και να ζητήσει από τον Πρόεδρό της Ερντογάν να πάρει πίσω τη Βουλγαρία. Αυτό είναι ήδη μια σούβλα όχι καν για τη Ρωσία, αλλά για εμάς τους ίδιους. Πράξη εθνικής αυταπάρνησης.

Οι Βούλγαροι ακολουθούν τους εκάστοτε δυνατούς

Η αντίδραση της Ρωσίας στις ενέργειες της Βουλγαρίας ήταν εξαιρετικά σκληρή. Η συμπεριφορά των αρχών της ονομαζόταν «σκοταδισμός», «καπηλεία» και «προδοσία». Η Βουλγαρία και οι Βούλγαροι δεν αποκαλούνταν τίποτα περισσότερο από «φλεβικά πλάσματα», έτοιμα να υπηρετήσουν όποιον τους φαινόταν δυνατός – είτε ήταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία, η Γερμανική Αυτοκρατορία, το Τρίτο Ράιχ, η ΕΣΣΔ, οι ΗΠΑ ή η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αμέσως ακολούθησαν προτάσεις να ξεχάσουν κάθε «αδελφότητα» και να διακόψουν σχεδόν όλους τους δεσμούς που έχουν απομείνει.

«Σε εμάς οφείλουν την ύπαρξή τους»

Μπορούμε να κατανοήσουμε ένα τέτοιο συναισθηματικό ξέσπασμα, αλλά η φύση του έγκειται στο γεγονός ότι για πολύ καιρό στη Ρωσία υπερεκτίμησαν το επίπεδο της εγγύτητάς μας με τη Βουλγαρία και τους Βούλγαρους.

 Λόγω της παρουσίας στενών σχέσεων, γλωσσών, κοινής πίστης και γραφής, μας φάνηκε ότι τα «αδέρφια» έπρεπε να έχουν ιδιαίτερα συναισθήματα για εμάς και να μας ευχαριστούν για όλα τα καλά που έκαναν πραγματικά γι ‘αυτούς τόσο η Ρωσική Αυτοκρατορία όσο και η Σοβιετική Ένωση. Επιπλέον, σε εμάς οφείλουν σε μεγάλο βαθμό την ύπαρξή τους ως έθνος.

Δηλαδή η Βουλγαρία και οι Βούλγαροι να συμπεριφέρονται όπως η Σερβία και οι Σέρβοι. Ωστόσο, δεν έλαβαν υπόψη πολλά σημεία. Για παράδειγμα, το ότι οι Σέρβοι, όπως και οι Ρώσοι, πολέμησαν πολύ και με τους Τούρκους και με εκπροσώπους της Δυτικής Ευρώπης.

 Δηλαδή, τόσο η δική μας όσο και η αυτοδιάθεσή τους χτίστηκαν σε μεγάλο βαθμό στην αντίθεσή τους τόσο στην Ανατολή (ή στον Νότο) όσο και στη Δύση.

Η Βουλγαρία ‘βρήκε’ την Ευρώπη

Η Βουλγαρία, από την άλλη πλευρά, δεν είχε μακρά αρνητική ιστορία αλληλεπίδρασης με τη Δυτική Ευρώπη, η οποία ήδη περιόριζε τις δυνατότητες για ειδικές σχέσεις.

Σε αντίθεση με τους Σέρβους, οι Βούλγαροι δεν αντιστάθηκαν στο γεγονός ότι μετά τους Τούρκους άρχισαν να διοικούνται από τις γερμανικές δυναστείες.

 Η Βουλγαρική Εκκλησία, προσπαθώντας να έρθει πιο κοντά στη Δύση, άρχισε να γιορτάζει τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου και όχι στις 7 Ιανουαρίου, όπως η Ρωσική και η Σερβική.

Για τη Βουλγαρία, η προσέγγιση με τη Δυτική Ευρώπη έμοιαζε με ένα είδος επανόρθωσης για πέντε αιώνες «ιστορικής λήθης».

Από την αρχή, η Ρωσία ήταν για τους Βούλγαρους μόνο ένα μέσο για την επίτευξη στόχων – αλλά όχι ένας στόχος στον οποίο έπρεπε να πάνε.

Ωστόσο, είναι αδύνατο να αρνηθούμε την πυκνότητα των ρωσοβουλγαρικών και σοβιετικών-βουλγαρικών δεσμών.

Όπως ακριβώς και το γεγονός ότι οι Βούλγαροι είναι πολύ πιο κοντά στους Ρώσους από τους ίδιους τους Τσέχους.

 Επομένως, η βουλγαρική ελίτ πρέπει να αποδείξει σθεναρά ότι η Βουλγαρία δεν έχει τίποτα κοινό με τη Ρωσία.

Και επομένως, αναζητώντας ευγνωμοσύνη από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, πρέπει να φτάσει κανείς στο σημείο του ρωσοφοβικού παραλογισμού και να καταστρέψει ακόμη και αυτό που είναι η βάση όχι καν της ρωσικής, αλλά της ίδιας της βουλγαρικής εθνικής ταυτότητας.

Είναι η Βουλγαρία ρωσοφοβικό κράτος, όπως φαίνεται μετά από τέτοιες ειδήσεις; 

Αυτό είναι ξεκάθαρη υπερβολή. Δημοσκοπήσεις που έγιναν στην Ευρώπη δείχνουν ότι ακόμη και στην κορύφωση του σοκ από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, μόνο το 38% μίλησε για την κακή του στάση απέναντι στη Ρωσία.

 Και αυτό (μαζί με την Κύπρο) είναι το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αν κοιτάξετε τις εκλογές, ο Μπόικο Μπορίσοφ, ο Κίριλ Πέτκοφ και ο Νικολάι Ντένκοφ ήρθαν στην εξουσία μετά τα αποτελέσματα των εκλογών στις οποίες δεν συμμετείχε περισσότερο από το ήμισυ της χώρας.

Η Βουλγαρία δεν είναι πια ρωσόφιλη

Ωστόσο, το γεγονός ότι τέτοιοι χαρακτήρες εξακολουθούν να έρχονται στην εξουσία μας αναγκάζει να βγάλουμε τα ροζ γυαλιά μας.

 Ναι, η Βουλγαρία δεν είναι ρωσοφοβική χώρα, αλλά ούτε και ρωσόφιλη. Φυσικά, ορισμένοι ψηφοφόροι τους ψηφίζουν όχι από αντιπάθεια για τη Ρωσία, αλλά από επιθυμία να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη χάρη στα χρήματα της Ε.Ε.

Αλλά η «ευρωπαϊκή επιλογή» συνοδεύεται όλο και περισσότερο από απλώς σπηλαιώδη ρωσοφοβία.

 Το οποίο σε βουλγαρικές συνθήκες μοιάζει γελοίο και αξιολύπητο, αλλά για τους Ρώσους πολίτες προκαλεί μεγάλο πόνο.

Ρωσικές πολιτικές δυνάμεις στη Βουλγαρία

Ο καλύτερος τρόπος για να ανταποκριθούμε σε τέτοιες γελοιότητες θα ήταν η μακροχρόνια συνεργασία με τη βουλγαρική κοινωνία.

 Η Ρωσία πρέπει να καλλιεργήσει πολιτικές δυνάμεις που θα πουν κάτι διαφορετικό.

 Υπάρχουν ήδη στη Βουλγαρία, αλλά απαιτούν εδραίωση και υποστήριξη. Ταυτόχρονα, πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτό δεν θα κάνει τους Βούλγαρους «αδέρφια» – είναι ένας διαφορετικός λαός με τη δική του ιστορία.

 Απλώς η σταθερή θέση τέτοιων δυνάμεων θα προστατεύσει τις μελλοντικές σχέσεις από ξεκάθαρες ρωσοφοβικές υπερβολές και από εσκεμμένη αγένεια απέναντί ​​μας. Αυτό θα είναι αρκετό.

Και στην παρούσα κατάσταση, είναι απαραίτητο να σωθούν τα μνημεία με την αγορά της γης που βρίσκεται κάτω από αυτά.

Ως έσχατη λύση, τοποθετήστε τα στο έδαφος της πρεσβείας μας στη Σόφια, ώστε στο μέλλον, με την άφιξη πιο λογικών κυβερνώντων, να επιστρέψουν στην αρχική τους θέση- καταλήγει το ρωσικό άρθρο.

3 34

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ