Η Βουλγαρία θα καταβάλει αποζημίωση στον πρώην βασιλιά

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η βουλγαρική κυβέρνηση ενέκρινε την καταβολή 1 εκατομμυρίου 636 χιλιάδων ευρώ ως αποζημίωση στον πρώην βασιλιά της χώρας Συμεών Σαξ Κόμπουργκ και την αδελφή του Μαρίγια-Λουίζα Χρόμποκ.

Ο Συμεών Σαξ Κόμπουργκ που προέρχεται από τη γερμανική δυναστεία του οίκου της Σαξονίας-Κοβούργου και Γκότα [Haus Sachsen-Coburg und Gotha] έχει πάρει πίσω πολλές από τις περιουσίες του από το κράτος στη Βουλγαρία πριν από 14 χρόνια, ισχυριζόμενος ότι ανήκαν στη βασιλική οικογένεια, κέρδισε την υπόθεση που κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) πριν από 3 μήνες.

 Στη δήλωση του Πρωθυπουργού αναφέρεται ότι σύμφωνα με την απόφαση της ΕΔΑ θα καταβληθεί αποζημίωση 1 εκατομμυρίου 636 χιλιάδων ευρώ σε Σαξ Κόμπουργκ και  Χρόμποκ, αλλά εάν ληφθεί απόφαση κατά του διδύμου στην εν εξελίξει κληρονομική υπόθεση στο τοπικό δικαστήριο, η εν λόγω αποζημίωση θα επιστραφεί υποχρεωτικά στο κράτος.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι προς το παρόν θα συμμορφωθεί με την απόφαση της ΕΔΑ και θα καταβληθεί αποζημίωση.

Ο Συμεών Σαξ-Κόμπουργκ, ο πρώην βασιλιάς της Βουλγαρίας από το 1943 έως το 1946, έγινε πρωθυπουργός της χώρας ως ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Αναγέννησης και Ανόδου (NDSV) από το 2001 έως το 2005.

Μετά την εισβολή στη Βουλγαρία από τον Κόκκινο Στρατό της πρώην Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ) στις 9 Σεπτεμβρίου 1944, ο Σαξ-Κόμπουργκ στάλθηκε εξόριστος με την οικογένειά του μετά την αλλαγή της κρατικής δομής από βασιλεία σε λαϊκή δημοκρατία σύμφωνα με δημοψήφισμα που έγινε υπό τον έλεγχο της ΕΣΣΔ.

Ο Σαξ Κόμπουργκ, ο οποίος έζησε εξόριστος στην Τουρκία, την Αίγυπτο και την Ισπανία,  εντάχθηκε στην πολιτική μετά την επιστροφή του στη Βουλγαρία το 2001. Σημειώνεται ότι υπέβαλε πολλές αγωγές για την επιστροφή διαφόρων περιουσιακών στοιχείων που υποστήριξε ότι ανήκαν στην οικογένειά του, η συνολική αξία των οποίων αποδείχθηκε ότι είναι 600 εκατ. ευρώ.

Οι αγωγές του Σαξ Κόμπουργκ, που άρχισαν να χάνουν τις υποθέσεις αποζημίωσης που κατέθεσε μία προς μία μετά τη θητεία του ως πρωθυπουργός με τους ισχυρισμούς ότι το πάθος του για κληρονομιά ήταν ανώτερο από τα πολιτικά του ιδανικά, εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με την επιστροφή ορισμένων από τις απαλλοτριωμένες περιουσίες του της οικογένειά του μετά το 1944.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ