Καταγγελίες για ελλείψεις σε ψυχοθεραπευτικά φάρμακα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μία σοβαρότατη καταγγελία ήρθε στο «φως» νωρίτερα σήμερα το πρωί, καταδεικνύοντας τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στα φάρμακα, με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο να δίνει τις δικές του απαντήσεις.

Όπως κατήγγειλε ο σύζυγος ασθενούς, που πάσχει από διπολική διαταραχή, για περισσότερο από δύο μήνες αναζητά ψυχοθεραπευτικά σκευάσματα, απαραίτητα για την θεραπεία της γυναίκας, ωστόσο, δεν καταφέρνει να τα βρει πουθενά. Η δραστική ουσία για το εν λόγω φάρμακο είναι το λίθιο και λειτουργεί σταθεροποιητικά στην θεραπεία της διπολικής διαταραχής. «Παρά το γεγονός ότι στο εξωτερικό λειτουργεί κανονικά, στην Ελλάδα δεν μπορούμε να το βρούμε», ανέφερε ο σύζυγος της ασθενούς, ενώ επεσήμανε πως προσπαθεί να επικοινωνήσει με βουλευτές, την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, μέχρι και με τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας μέσα από τα social media, ωστόσο το φάρμακο δεν έχει βρεθεί ακόμα.

«Να σταματήσουν οι παράλληλες εξαγωγές στα φάρμακα»

Από την πλευρά του, ο Τάκης Φράγκος, ταμίας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), επιβεβαιώνει την έλλειψη στα φάρμακα, ενώ κάνει λόγο για δεκάδες κατηγορίες σκευασμάτων που δεν διατίθενται στην αγορά.

«Δυστυχώς δεν είναι ούτε η μόνη περίπτωση, ούτε το μόνο φάρμακο. Στην Ελλάδα αυτήν την στιγμή έχουμε μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα», συνέχισε, ενώ επέρριψε την ευθύνη στις υπέρμετρες παράλληλες εξαγωγές, στις μειωμένες εισαγωγές και στα προβλήματα στην παραγωγή», ανέφερε ο κ. Φράγκος και συνέχισε:

«Συγκεκριμένα, για το φάρμακο με δραστική ουσία το λίθιο, αναφέρει ότι στην Ελλάδα υπήρχαν δύο σκευάσματα. Το ένα σταμάτησε να κυκλοφορεί, ρίχνοντας το βάρος στο άλλο φάρμακο, του οποίου οι ποσότητες εισαγωγής στην ελληνική αγορά είναι πάρα πολύ μικρές. Πάνω από 100 φάρμακα λείπουν από την αγορά. Είναι θέμα δημόσιας υγείας. Κάποια από αυτά θα μπορούσαν να μην λείπουν».

«Μόλις επετράπησαν ξανά οι εξαγωγές, ήρθαμε πάλι στο μηδέν»

Ο εκπρόσωπος του ΠΦΣ διευκρίνισε πως αναφέρεται μόνο σε φάρμακα που δεν μπορούν να αντικατασταθούν από άλλο σκεύασμα. «Στο παρελθόν, όταν είχαν απαγορευτεί οι εξαγωγές στα φάρμακα, είχαμε μια πάρα πολύ καλή ροή. Μόλις επετράπησαν ξανά οι εξαγωγές, ήρθαμε πάλι στο μηδέν», υποστήριξε, ενώ σημείωσε πως λείπουν αντιπηκτικά φάρμακα, για το ζάχαρο, για παθήσεις του ήπατος, παιδικές αντιβιώσεις, εισπνεόμενα.

«Είναι πολύ λυπηρό να πρέπει να πεις σε μια μητέρα που έρχεται στο φαρμακείο ότι δεν θα βρει πουθενά το φάρμακο που ψάχνει για το παιδί της», είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε υποστηρίζοντας πως λύση στο πρόβλημα είναι η απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών: «Σε κάποια φάρμακα, η συζήτηση δεν θα έπρεπε να είναι πως θα αντικαταστήσουμε, αλλά πώς θα έχουμε περισσότερα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ