Κοσσυφοπέδιο: Ο Αλμπίν Κούρτι καλεί τη Βρετανία να στείλει στρατιώτες με το φόβο σερβικής επίθεσης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου κάλεσε τη Βρετανία να στείλει κι άλλους στρατιώτες για να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία του Κοσόβου, καθώς ισχυρίζεται ότι η Σερβία βρίσκεται σε τελική θέση επίθεσης.

Ο Αλμπίν Κούρτι μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα «The Telegraph» – σε συνέντευξή του στο γραφείο του στην Πρίστινα – ότι η «συμβολική» παρουσία του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο δεν ήταν αρκετή για να αποτρέψει την εισβολή του Βελιγραδίου.

Μόλις αυτή την εβδομάδα, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς  άφησε να εννοηθεί ότι ήθελε να ανακαταλάβει το Κοσσυφοπέδιο, ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνησή του «θα περιμένει την καλύτερη δυνατή στιγμή και θα αδράξουμε την ευκαιρία μας».

Ο Κούρτι είπε ότι η Μεγάλη Βρετανία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, έχει ευθύνη να βοηθήσει το Κοσσυφοπέδιο.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μέρος του ΝΑΤΟ και ενεργούν και λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχουν περισσότερα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο».

Το ΝΑΤΟ έχει περίπου 4.000 στρατιώτες στο Κοσσυφοπέδιο, οι οποίοι βρίσκονται εκεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 μετά το ξέσπασμα του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο βρετανικός στρατός διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στον συνασπισμό του ΝΑΤΟ που βοήθησε το Κοσσυφοπέδιο να αποσχισθεί από τη Σερβία.

Και το ΗΒ συμμετέχει ενεργά στην ειρηνευτική προσπάθεια στο Κοσσυφοπέδιο, με 400 στρατιώτες να υπηρετούν σε ένα μόνιμο σώμα στη χώρα και άλλοι 45 βρετανικοί στρατιώτες συμμετέχουν στην ειρηνευτική προσπάθεια υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, η οποία αρχίζει σιγά-σιγά να τελειώνει.

Τον Οκτώβριο, άλλοι 200 ​​Βρετανοί στρατιώτες, καθώς και εκατοντάδες οχήματα, εντάχθηκαν στο απόσπασμα των 400 ατόμων για μια ετήσια εκπαιδευτική άσκηση. Μετά, όμως, εγκατέλειψαν την περιοχή.

Ο Κούρτι είπε ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα του Κοσσυφοπεδίου συνδέεται άμεσα με την ασφάλεια της Δύσης, δεδομένων των στενών δεσμών της Σερβίας με τη Ρωσία.

«Λόγω της απειλής που μας παρουσιάζει η Σερβία και λόγω των πολλών δεσμών με το Κρεμλίνο, το να έχουμε περισσότερες ικανότητες και δυνατότητες για τον στρατό και την αστυνομία μας και περισσότερα στρατεύματα του ΝΑΤΟ θα αύξανε την ασφάλεια της χώρας μας και της περιοχής», είπε ο Κούρτι.

«Πιστεύω ότι όσο η Σερβία δεν αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο, όσο η Σερβία διατηρεί 48 επιχειρησιακές βάσεις γύρω από τη χώρα μας και όσο η Σερβία είναι στενός σύμμαχος του Κρεμλίνου, θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη ικανότητα από την πλευρά μας και περισσότερα στρατεύματα του ΝΑΤΟ».

Αν και η Σερβία έχει επισήμως παρουσιάσει τον εαυτό της ως υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξακολουθεί να διατηρεί μια σχέση με τη Ρωσία που έχει κάνει τα κράτη σε όλη τη Δύση να ανησυχούν.

Η Ρωσία υποστηρίζει σταθερά την αντίθεση της Σερβίας στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2023 διαπίστωσε ότι η Σερβία «δεν έχει ενταχθεί σε κανένα περιοριστικό μέτρο κατά της Ρωσίας, ούτε έχει υποστηρίξει τις περισσότερες δηλώσεις του Ύπατου Εκπροσώπου σχετικά με τη Ρωσία και την Ουκρανία».

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι η Σερβία δεν υποστήριξε την ΕΕ σε κυρώσεις κατά της Κίνας, της Λευκορωσίας και του Ιράν.

Sot

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ