Στέβο Πενταρόφσκι στο κροατικό RTL: Η Βουλγαρία ήθελε να μπούμε στην ΕΕ ως Βούλγαροι

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα Σκοπια , μια χώρα που βρίσκεται στην αίθουσα αναμονής της Ένωσης εδώ και 20 χρόνια, βρίσκεται αντιμέτωπη με ιστορικές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Σε αποκλειστική συνέντευξη για το RTL Danas, ο πρόεδρος των Σκοπίων, Στέβο Πενταρόφσκι , αποκαλύπτει στον δημοσιογράφο Μπόρκο Μπρούνοβιτς ποιο είναι το σχέδιο για ένα καλύτερο μέλλον για αυτό το έθνος και γιατί φοβάται την επιρροή της Ρωσίας.

Μετά την αλλαγή του ονόματος λόγω πιέσεων από την Ελλάδα, η Βουλγαρία ζητά τώρα αλλαγές στο Σύνταγμα και ένταξη της βουλγαρικής εθνικής μειονότητας στο προοίμιο του Συντάγματος. Η κυβέρνηση υπέγραψε τη συμφωνία με τη μεσολάβηση της ΕΕ και της Γαλλίας, αλλά δεν επιτεύχθηκε πλειοψηφία στη Βουλή. Πώς θα προχωρήσετε, χωρίς αυτό δεν υπάρχει ΕΕ;

«Ξέρετε, στην αρχή, εντελώς απροσδόκητα για εμάς, πριν από 3 ή 3 και μισό χρόνια, η Βουλγαρία ζήτησε ένα μνημόνιο, ένα έγγραφο στο οποίο ζητούσε το αδύνατο. Επειδή αυτό δεν συμβαίνει σε κανονικές κοινωνίες, στην Ευρώπη, σε εμάς το ζήτησε να αλλάξουμε την ταυτότητά μας. Ως Βούλγαροι να μπούμε στην ΕΕ.

Αυτό αντιμετωπίστηκε με έκπληξη από άλλες χώρες της ΕΕ, αντιπροσώπους, πρεσβευτές στις Βρυξέλλες, αλλά έμειναν σε αυτό. Μπήκαν με μια μη ευρωπαϊκή, αντι- ευρωπαϊκή πολιτική και προσπάθησαν να επιλύσουν κάποιες διμερείς διαφορές ή όπως λέει η ιστορική τους αφήγηση να καταληφθεί ολοκληρωτικά η χώρα μας και ο λαός της.

Η αντιπολίτευση, που προσπάθησε να κερδίσει ψήφους από τους πολίτες εξαιτίας αυτής της εξέλιξης και δυστυχώς τα κατάφερε, το έκανε κύριο προεκλογικό και εκλογικό ζήτημα. Λένε όχι σε συμβιβασμός με τη Βουλγαρία, και χρειαζόμασταν αυτές τις ψήφους στο κοινοβούλιο γιατί απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων για να αλλάξει το Σύνταγμα και όλες αυτές οι τροπολογίες. Δεν το κάναμε και τώρα είμαστε σε αυτο-αποκλεισμό, ας πούμε».

Είστε Ευρωπαίοι εταίροι, σας απογοήτευσαν οι Βρυξέλλες;

«Πρέπει να ομολογήσω και να πω ότι είμαι απογοητευμένος με ορισμένους από τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους όχι μόνο της ΕΕ αλλά και μεμονωμένων χωρών. Δεν θα ήθελα να αναφέρω τις χώρες, δεν μου ταιριάζει ως πρόεδρος της χώρας, αλλά περιμέναμε πολύ περισσότερα από τις ισχυρότερες χώρες της ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση, ότι δεν μπορούν να πείσουν τη Βουλγαρία να μας αφήσει να μπούμε χωρίς αυτές τις ακατάλληλες συνθήκες, κανείς στα Σκόπια δεν μπορεί να το πιστέψει αυτό. Ότι οι ΗΠΑ, που δεν είναι μέλος της ΕΕ, ήταν πολύ πιο ενεργές σε όλη αυτή την περίοδο και εναντίον της Βουλγαρίας και των Βρυξελλών, όπως έκαναν ορισμένα μέλη της ΕΕ».

Είπατε σε μια συνέντευξη ότι οι πολίτες της χώρας στρέφονται σε φιλορωσικές πολιτικές;

«Ξέρετε, λέω πάντα, όσο λιγότερη η ΕΕ στα Βαλκάνια, τόσο περισσότερη η Ρωσία. Εάν αφήσετε ένα κενό με στρατηγική έννοια, τότε θα το γεμίσουν άλλοι. Βλέπω ότι ολόκληρα τα Δυτικά Βαλκάνια δεν προχωρούν προς η Ένωση, και γι’ αυτό υπάρχουν πολλοί λόγοι, και η εργασία μας δεν έγινε εγκαίρως ή με τη σωστή ποιότητα, αυτό είναι σίγουρο, αλλά επίσης όχι πολύ μεγάλη η εστίαση της ΕΕ στην περιοχή.

Και αυτό άνοιξε, ορθάνοιχτη την πόρτα, για τη ρωσική επιρροή στην περιοχή. Είναι καλό σε αυτό το μεγάλο ατύχημα που συμβαίνει με την εισβολή στην Ουκρανία ότι η Ρωσία δεν είναι πολύ πιο συγκεντρωμένη στα Βαλκάνια, επειδή είναι συγκεντρωμένη στην Ουκρανία με όλους τους πόρους της και προσπαθεί να νικήσει αυτή η δυτική αφήγηση τα τελευταία δύο χρόνια σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και δεν ήταν τόσο παρούσα στα Βαλκάνια τα τελευταία δύο χρόνια όσο ήταν, αλλά γι’ αυτό υπάρχουν οι λεγόμενοι περιφερειακοί πληρεξούσιοι που το κάνουν αντί για τους Ρώσους»

Ποιοι είναι αυτοί;

«Δεν θα ήθελα να μιλήσω για αυτό, καθώς είμαστε στην ίδια περιοχή, μοιραζόμαστε την ίδια μοίρα και συχνά εργαζόμαστε μαζί για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ολόκληρης της περιοχής, αλλά υπάρχουν πολιτικά κόμματα, υπάρχουν άτομα, υπάρχουν ολόκληρες δομές στην περιοχή που ανυπομονούν για τη λεγόμενη ευρωπαϊκή ιστορία να πηγαίνει στα αρχεία και ότι κάποια υποτιθέμενη ρωσική εναλλακτική έρχεται. Και όχι μόνο ρωσική, ίσως κινεζική, μια τρίτη».

Ποια θα ήταν η εναλλακτική;

«Τελευταία, αυτές οι δομές, μπορώ να μιλήσω για τη χώρα μου, μιλούν πολύ για τις χώρες BRICS, και κανένας από αυτούς δεν δίνει επιχειρήματα γιατί oi BRICS είναι καλύτερα από την ΕΕ, και κανένας, ωστόσο, από αυτούς δεν λέει ότι ο μόνος κοινός παρονομαστής που είναι οι χώρες στους BRICS –  είναι μόνο ένας. Δεν τους αρέσει η Αμερική. Δεν μπορεί να είναι αυτή η πλατφόρμα πάνω στην οποία θα χτίσουμε το μέλλον μας. Αυτό είναι το πρόβλημα».

RTL Danas

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ