Το χάος που προκλήθηκε στο Γκάτγουϊκ, το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Λονδίνου εξαιτίας δύο μη επανδρωμένα αεροσκαφών προκαλεί ερωτήματα για το πόσο μεγάλη απειλή συνιστούν για την ασφάλεια των αεροσκαφών σε περίπτωση σύγκρουσης. Η πρόκληση για τις αρμόδιες αρχές διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας είναι μεγάλη. Οι πιλότοι ανησυχούν.
Ο Ντέιβ Σμιθ, πιλότος, εκπρόσωπος της Βρετανικής Ένωσης Ιπτάμενων (BALPA): «Επενδύσαμε στην έρευνα τον περασμένο χρόνο σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών και την Στρατιωτική Αεροπορική Υπηρεσία, η οποία απέδειξε ότι τα drones τα οποία ζυγίζουν μόλις δυο κιλά αλλά είναι εξοπλισμένα με μπαταρίες και μηχανισμούς, εάν χτυπήσουν ένα αεροσκάφος με την κατάλληλη ταχύτητα μπορούν να διαπεράσουν τον ανεμοθώρακα, μπορούν να χτυπήσουν το ουραίο στροφείο ενός ελικοπτέρου. Μπορούν λοιπόν να προκαλέσουν καταστροφικά ατυχήματα.»
Τα drone αποτελούν δυνητική απειλή καθώς το μικρό τους μέγεθος, η ευελιξία στην κίνηση και η δυσκολία στον εντοπισμό τα καθιστούν δύσκολα εντοπίσιμα.
Σε κατοικημένες αστικές περιοχές, η πιθανότητα να γίνει κατάρριψη από τον στρατό είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Ντάρεν Μπάξτον εξήγησε στο Euronews: «Μιλάμε για drone, ένα αντικείμενο στο μέγεθος ενός μεγάλου πιάτου, που κινείται με ταχύτητα και κάνει με ευκολία ελιγμούς. Κατά συνέπεια, είναι πολύ δύσκολο να καταρριφθεί με κάποιου είδους βλήμα, σφαίρα ή οτιδήποτε άλλο. Εξετάζουμε την βασική τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την κατασκευή του drone που βασίζεται στην ραδιοσυχνότητα που μεταδίδει την εικόνα από το drone στον χειριστή και εκεί είναι που εντοπίζουμε τον αποτελεσματικότερο τρόπο καταπολέμησης της παραβίασης των αεροσκαφών στον εναέριο χώρο.»
Τα drone απασχολούν τις αρχές διεθνώς. Στην Ολλανδία η αστυνομία έχει θέσει σε εφαρμογή ένα πρωτότυπο σχέδιο για να αναχαιτίσει τα μη επανδρωμένα σκάφη: χρησιμοποιεί εκπαιδευμένους αετούς.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=rRPHpEvz79o&w=711&h=400]
euronews