Γαλάζιο αντάρτικο για το ταμείο ανάκαμψης που το κάνουν φύλλο και φτερό ο Πισσαρίδης και ο Πατέλης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Γαλάζιες ενστάσεις» για τη διαχείριση των 32 δισ. του Ταμείου. Σήμερα θα δούμε μόνο τις δημόσιες αποστάσεις που έχουν πάρει πολλοί βουλευτές της Ν.Δ. οι οποίοι εξέφρασαν επιφυλάξεις και προβληματισμούς

Αντιμέτωπη με έντονη εσωκομματική γκρίνια για το περιβόητο σχέδιο που αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης βρέθηκε η κυβέρνηση, η οποία, όπως όλα δείχνουν, δεν έχει καταφέρει να πείσει ούτε καν την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. για τη «χρηστή» διαχείριση των 32 δισ. Στη χθεσινή παρουσίαση του σχεδίου στη Βουλή σειρά «γαλάζιων» βουλευτών κατέθεσε σοβαρές ενστάσεις και εξέφρασε επιφυλάξεις και προβληματισμούς για το πού θα κατευθυνθούν τα χρήματα και ποιοι θα ωφεληθούν από τα 32 δισ. ευρώ που θα λάβει η χώρα μας, ενώ υπήρξαν και καταγγελίες βουλευτών της περιφέρειας για αποκλεισμό της ιδιαίτερης πατρίδας τους από τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Ειδικότερα, η Μαριέττα Γιαννάκου εξέφρασε τον «προβληματισμό» της, μεταξύ άλλων, για την απαίτηση για πλήρη εκταμίευση των 30 δισ. ευρώ έως τον Αύγουστο του 2026, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να «προσέξει», ώστε να ωφεληθούν και οι μικρές επιχειρήσεις και όχι μόνο οι μεγάλες που θα έχουν πρόσβαση στον δανεισμό.

Την ίδια ώρα, ο Μανούσος Βολουδάκης ζήτησε βελτιώσεις όσον αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και το Δημογραφικό, προτρέποντας την κυβέρνηση «να μην ξεχνάμε ποιοι μας εξέλεξαν». Παρατηρήσεις υπήρξαν και από τον ευρωβουλευτή Γιώργο Κύρτσο, ο οποίος υπογράμμισε ότι απουσιάζουν από το σχέδιο πρόνοιες για τα χρηματοπιστωτικά με αναπτυξιακή λογική, για το ιδιωτικό χρέος, για τη δεύτερη ευκαιρία και τα επιτόκια.

Αίσθηση προκάλεσε και η κριτική του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. Χρήστου Μπουκώρου, ο οποίος σημείωσε ότι δεν αρκεί το Ταμείο Ανάκαμψης για να βγούμε από την επενδυτική ένδεια, αφήνοντας αιχμές για την ταχύτητα της υλοποίησης των ιδιωτικών επενδύσεων. «Ο χρόνος είναι χρήμα, ό,τι έλεγα στον κ. Τσακαλώτο λυπάμαι να το λέω και σε εσάς» είπε, μάλιστα, απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα! Εν τω μεταξύ, υπήρξε σειρά αιτημάτων από «γαλάζιους» βουλευτές της περιφέρειας για συμπερίληψη τοπικών έργων υποδομής και όχι μόνο. Ο Στράτος Σιμόπουλος σχολίασε: «Δεν βλέπω καθόλου Θεσσαλονίκη μέσα, πολλή Αττική, βρε παιδιά». Πάντως, παρά τα ομαδικά «πυρά» -ακόμη και εκ των έσω-, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης υπεραμύνθηκε του σχεδίου, ενώ υποστήριξε πως το πρόγραμμα δανεισμού απευθύνεται μόνο σε «φερέγγυες» επενδύσεις, τονίζοντας ότι «δεν μπορείς να κάνεις τον επενδυτή με χρήματα του κράτους και να μη βάζεις δικά σου» και πως «τέλος η εποχή που ο επενδυτής έβαζε τα λεφτά στο εξοχικό και το βάφτιζε ξενώνα». Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι το σχέδιο κατατίθεται προς έγκριση το επόμενο δεκαπενθήμερο και πως στόχος είναι να δοθεί η προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ μέσα στο καλοκαίρι. Σημειωτέον ότι η ηγεσία του υπουργείου δέχτηκε δριμεία κριτική από σύσσωμη την αντιπολίτευση, με την Εφη Αχτσιόγλου να καταγγέλλει ότι διογκώνονται οι ανισότητες και αποκλείονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ