Το «κρυφό» οικονομικό πρόγραμμα του Μητσοτακη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άγρια κόντρα έχει ξεσπάσει στο πολιτικό με φόντο τις αποκαλύψεις για τις… μισές προεκλογικές εξαγγελίες της Ν.Δ. που έχουν σταλεί στην Κομισιόν μέσω του Προγράμματος Σταθερότητας που είχε καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τέλη Απριλίου.

Αυτό το κείμενο, μάλιστα, επικαλούνται συνεχώς τα στελέχη της Πειραιώς, αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ., ότι έχει κοστολογηθεί από τις ευρωπαϊκές Αρχές. Τις προηγούμενες ημέρες, μάλιστα, υπήρξε σκληρή αντιπαράθεση μετά και την ομολογία του τέως αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη και «κλειδοκράτορα» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στην κυβέρνηση Μητσοτάκη πως «το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν περιλαμβάνει μια σειρά από πράγματα τις καινούργιες πολιτικές μας», όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του. Παραδοχή και στην επίσημη σελίδα του υπουργείου Οικονομικών Αν ανατρέξει κανείς στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, θα διαβάσει πως «καθώς η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, δεν περιλαμβάνονται τυχόν επιπρόσθετα προεκλογικά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί», δηλαδή γίνεται εξαρχής μια άμεση παραδοχή ότι δεν έχουν αποσταλεί στην Κομισιόν όλες οι προεκλογικές εξαγγελίες.

Στο ίδιο σημείο αναφέρεται από το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών πως η Ν.Δ. έχει εξαγγείλει, πέραν των αυξήσεων των συντάξεων και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα ύψους 0,1% του ΑΕΠ για το 2024 και 0,3% του ΑΕΠ για τα έτη 2025 και 2026, όπως είναι:

 η αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά

 η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης

 η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κατά 8%

 η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

 η σταδιακή μείωση κατά επιπλέον 1% των ασφαλιστικών εισφορών

 η αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού

 και νέο μόνιμο πρόγραμμα 10.000 νέων θέσεων εργασίας για τους νέους

Πρόκειται, δηλαδή, για μια σειρά από υποσχόμενα μέτρα που, ενώ υπάρχουν στο προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ., δεν έχουν κατατεθεί στις Βρυξέλλες, με τη δικαιολογία ότι είναι… προεκλογικές εξαγγελίες! «Εμείς έχουμε κάνει ένα πρόγραμμα που έχει 6 δισ. μέσα στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και 3 δισ. πρόσθετα που λέμε ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος» έχει δηλώσει ο κ. Σκυλακάκης απαντώντας στα σφοδρά πυρά που έχει δεχτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγορεί ανοιχτά την Πειραιώς για «κρυφά» μέτρα, τα οποία δεν γνωρίζει η Κομισιόν.

Στην πράξη, με την ελληνική οικονομία να παραμένει σε εποπτεία από τους δανειστές στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, όπως κάθε άλλη χώρα που είχε ενταχθεί στο παρελθόν σε Μνημόνια, πρέπει να περιγράφει επακριβώς στην Κομισιόν το μείγμα των μέτρων που θέλει να εφαρμόσει. Ακόμα και αν έχει προβλεφθεί δημοσιονομικός χώρος, δεν σημαίνει ότι ένα μέτρο ή μια μεταρρύθμιση θα «περάσει» από την κρίση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα «κρυφά» σημεία Μάλιστα, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας αναφέρεται πως οι δαπάνες για τι μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι σε πραγματικούς όρους, δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό μειωμένες κατά 730.000.000, κάτι που «προδίδει» πως η αύξηση που υπόσχεται η Ν.Δ. δεν περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Ακόμα ένα… ενδιαφέρον σημείο στο Πρόγραμμα Σταθερότητας είναι η αναφορά για το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «από το 2024 και μετά οι δημοσιονομικές προβλέψεις περιλαμβάνουν τον αντίκτυπο της μεταρρύθμισης στα μισθολογικά του δημοσίου τομέα, με έμφαση στους χαμηλόμισθους και στις θέσεις με διευθυντικές αρμοδιότητες, που εκτιμάται στο 0,3% του ΑΕΠ». Σε πιο απλά… ελληνικά, όποιες αυξήσεις δοθούν στο Δημόσιο δεν θα αφορούν το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά σε όσους λαμβάνουν πολύ χαμηλές αποδοχές, αλλά και στα διευθυντικά στελέχη, δηλαδή στα golden boys. Αξίζει να σημειωθεί πως στο πρόγραμμα της Ν.Δ. εμφανίζεται η ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζομένους, ωστόσο στην πράξη πρόκειται για μια αντικατάσταση των υπαλλήλων στον τομέα της Υγείας, που αναμένεται να αποχωρήσουν από την ενεργό δράση, κυρίως λόγω συνταξιοδότησης τα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να μένει στα «χαρτιά» η ενίσχυση του ΕΣΥ. Επίσης, αναφέρεται πως οι καταναλωτικές δαπάνες του Δημοσίου, δηλαδή οι δαπάνες για τα αναλώσιμα των νοσοκομείων, την Παιδεία κ.ά., θα είναι μειωμένες κατά 10%. Μάλιστα, οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα δεν θα αυξηθούν κατά 25%, όπως υποστηρίζει η Ν.Δ., αλλά 12% σε πραγματικούς όρους, δηλαδή με δεδομένο τον πληθωρισμό, σε όρους αγοραστικής δύναμης η αύξηση θα είναι μόλις 1%.

Λείπουν οι έκτακτες εξαγγελίες, έσβησαν youth pass και μείωση ΕΝΦΙΑ 10%

Ακόμα πιο μεγάλο ενδιαφέρον, όμως, έχει το γεγονός ότι απουσιάζει από το Πρόγραμμα Σταθερότητας μια σειρά από μέτρα που ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. λίγο πριν από τις εκλογές. Μπορεί αυτές οι εξαγγελίες, όπως το youth pass ή η μείωση ΕΝΦΙΑ 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές, να εξαγγέλθηκαν μετά την κατάθεση του προγράμματος στις Βρυξέλλες, ωστόσο για την υλοποίησή τους θα πρέπει να αντικατασταθούν μέτρα και μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υπολογιστεί στους δημοσιονομικούς στόχους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ