Κατάσκοπος των Τούρκων ο «κατατρεγμένος»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο η προσφυγή Σύρου, ο οποίος απελάθηκε δύο φορές από την Κύπρο, αλλά επέστρεφε με διαφορετικά ονόματα. Αίσθηση προκαλεί η πληροφόρηση από την ΚΥΠ ότι ο συγκεκριμένος άντρας μετέβαινε στα κατεχόμενα και έδινε πληροφορίες στο ψευδοκράτος.

Συγκεκριμένα, ο Σύρος είχε καταθέσει έφεση κατά της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου (21.9.18), να απορρίψει την προσφυγή του σε σχέση προς την απόφαση να αρνηθούν αίτηση που τούτος είχε υποβάλει για απόκτηση της Κυπριακής Υπηκοότητας με πολιτογράφηση.

Πρόκειται για άντρα ο οποίος κατάγεται από τη Συρία. Αφίχθηκε για πρώτη φορά στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 27.2.93, με με το όνομα Enad Al Chebli και του παραχωρήθηκε άδεια επισκέπτη μέχρι και την 6.3.93.

Ωστόσο, με τη λήξη ισχύος της άδειας προσωρινής παραμονής, ο Σύρος συνέχισε να διαμένει παράνομα στη Δημοκρατία.

Ύστερα από έκδοση διατάγματος κράτησης και απέλασης εναντίον του, αυτός συνελήφθη και απελάθηκε για τη χώρα του στις 3.4.93, ενώ τα στοιχεία του τοποθετήθηκαν στον κατάλογο απαγορευμένων μεταναστών.

Λίγους μήνες μετά, στις 30.11.93 ο Σύρος αφίχθηκε εκ νέου στη Δημοκρατία, πάλι με διαφορετικό όνομα (Anad Alshbly), με προσωρινή άδεια επισκέπτη μέχρι την 14.12.93.

Με τη λήξη ισχύος της άδειας παραμονής, συνέχισε και πάλι να διαμένει παράνομα στη Δημοκρατία.

Εκδόθηκαν εκ νέου διατάγματα κράτησης και απέλασης εναντίον του, τα οποία εκτελέστηκαν την 25.1.95 και Τα στοιχεία του τοποθετήθηκαν εκ νέου στον κατάλογο απαγορευμένων μεταναστών.

Λίγο αργότερα, στις 17.10.96 ο Σύρος αφίχθηκε εκ νέου στη Δημοκρατία, για τρίτη φορά με διαφορετικά στοιχεία, με το ονοματεπώνυμο Inad Al Hamdan, με άδεια εργασίας αυτή τη φορά. Η άδεια ανανεώθηκε μέχρι και την 28.8.01, με την ένδειξη «Τελική».

Στη συνέχεια τέλεσε γάμο με την Κύπρια, Δ. Π. («η Π.»), ένα μήνα προ της λήξης της άδειας προσωρινής παραμονής του στη Δημοκρατία. Ως εκ τούτου η παραμονή ανανεωνόταν κατόπιν διαδοχικών του αιτήσεων, μέχρι και τις 30.8.05.

Σχετική αίτηση που υπεβλήθη εκ μέρους του την 27.1.04 για απόκτηση της Κυπριακής Υπηκοότητας διά εγγραφής, λόγω του γάμου του, δεν εγκρίθηκε, βάσει πληροφοριών που λήφθηκαν από το Αρχηγείο Αστυνομίας για εμπλοκή του σε παράνομες δραστηριότητες Όπως αποφασίστηκε, η αίτηση θα τύγχανε επανεξέτασης στο μέλλον.

Στο μεσοδιάστημα, η Κύπρια σύζυγός του υπέβαλε αίτηση διαζυγίου, η οποία στη συνέχεια αποσύρθηκε. Στις 29.4.14 η αίτηση που είχε υποβάλει ο Σύρος για απόκτηση της Κυπριακής Υπηκοότητας με εγγραφή, αφού επανεξετάστηκε, απορρίφθηκε, εξαιτίας της προγενέστερης παράνομης παραμονής του στη Δημοκρατία.

Στη συνέχεια, υπέβαλε αίτηση για απόκτηση της Κυπριακής Υπηκοότητας με πολιτογράφηση, η οποία εξετάστηκε μετά που συνεκτιμήθηκαν οι απόψεις και πληροφορίες που εξασφαλίστηκαν από τον Προϊστάμενο της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών («ΚΥΠ»).

Ο Υπουργός Εσωτερικών αποφάσισε την απόρριψη της αίτησης του για δύο λόγους. Αρχικά σημειώνει ότι «απελαθήκατε δύο φορές, λόγω παράνομης παραμονής στην Κύπρο και για το λόγο ότι έχετε αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία για να πετύχετε είσοδο στη Δημοκρατία ξεγελώντας τις Αρχές και ασχολείστε με παράνομες δραστηριότητες επομένως δεν μπορεί να θεωρηθείτε ως άτομο καλού χαρακτήρα αποφάσισε ότι δεν υφίσταται οποιοσδήποτε ουσιαστικός λόγος για την Πολιτογράφηση σας ως Κύπριος πολίτης [.]».

ΚΥΠ: Έδινε πληροφορίες στα κατεχόμενα

Το Διοικητικό Δικαστήριο προχώρησε και μελέτησε τα δεδομένα των σχετικών προς την υπόθεση διοικητικών φακέλων, διαπιστώνοντας ότι ο Σύρος είχε προβεί σε αλλαγή των προσωπικών του στοιχείων, χρησιμοποιώντας, ως τρία διαφορετικά ονόματα σε αντίστοιχες αιτήσεις που είχε υποβάλει, τον Φεβρουάριο 1993, Νοέμβριο 1993 και Οκτώβριο 1996.

Το Διοικητικό Δικαστήριο εξέτασε και τα περί εμπλοκής του Σύρου σε παράνομες δραστηριότητες στη βάση πληροφοριών που εξασφαλίσθηκαν από την ΚΥΠ. «Από τα όσα περιγράφονται από τον Προϊστάμενο της ΚΥΠ, καταγράφεται το γεγονός ότι: ο αιτητής είχε απελαθεί από την Κύπρο δύο φορές στο παρελθόν, λόγω παράβασης των όρων παραμονής του, είχε προβεί σε αλλαγή των προσωπικών του στοιχείων και είχε πετύχει την νέα είσοδο με άδεια εργασία στην Κύπρο. Καταγράφεται το γεγονός της τέλεσης πολιτικού γάμου με Κύπρια, με σκοπό την απόκτηση της Κυπριακής Υπηκοότητας. Ο Προϊστάμενος της ΚΥΠ, καταγράφει πρόσθετες πληροφορίες που έλαβε η Υπηρεσία του, περί επισκέψεων του και άλλου ομοεθνούς του, στα κατεχόμενα, όπου είχαν συναντήσεις με αξιωματούχους του ψευδοκράτους, στους οποίους διαβίβαζαν πληροφορίες σχετικά με δραστηριότητες Κούρδων που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές και ότι κατά τη διαμονή τους στα κατεχόμενα, διακινούνται μεγάλα χρηματικά ποσά τα οποία ξοδεύουν σε νυκτερινά κέντρα και καζίνο.

Συνεχίζει ο Προϊστάμενος της ΚΥΠ κατά την έκθεση των πληροφοριών της, ότι ο Σύρος κατά τις επισκέψεις του στα κατεχόμενα, είχε συναντήσεις με Άραβες λαθρομετανάστες, συριακής καταγωγής, όπου στη συνέχεια τους μετέφερε στις ελεύθερες περιοχές και εργοδοτούνταν παράνομα στις οικοδομές από τον ίδιο. Καταγράφεται τέλος και η άποψη της ΚΥΠ, προκειμένου να ληφθεί υπόψη από το αρμόδιο όργανο κατά την εξέταση της αιτήσεως του για πολιτογράφηση».

Η απόφαση του Ανώτατου

Στην απόφαση το Ανώτατο αναφέρει: «Η πολιτογράφηση είναι μια εξουσία η οποία ανάγεται στην κυρίαρχη φύση του Κράτους το οποίο και μπορεί να παραχωρήσει υπηκοότητα σε πρόσωπα που επιθυμεί, με μόνο περιορισμό την ανάγκη επίδειξης καλής πίστης. Δεν αναγνωρίζεται απόλυτο δικαίωμα πολιτογράφησης στην Κυπριακή Δημοκρατία, παρά μονάχα προσδοκία πως, διά της δέουσας υποβολής αίτησης, το αίτημα θα αξιολογηθεί προσηκόντως και θα τύχει ανάλογης, καλόπιστης, και εξατομικευμένης κρίσης, κατ’ ενάσκηση, πάντα, της παρεχόμενης προς τη Διοίκηση ευρείας διακριτικής ευχέρειας. Ουδείς των λόγων έφεσης ευσταθεί. Η έφεση απορρίπτεται».

sigmalive.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ