Κωνσταντινούπολη: Ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας μίλησε για τη 10η επέτειο της «Κριμαϊκής Άνοιξης»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη 10η επέτειο από την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία, ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη Αντρέι Μπουράβοφ έριξε φως στην ιστορία της ενοποίησης που ονομάζεται «Κριμαϊκή Άνοιξη» και έδωσε πληροφορίες για τις εξελίξεις χρονολογικά σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, γράφει σήμερα τουρκικό δημοσίευμα.

Αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Ρωσική Ομοσπονδία, ο γενικός πρόξενος Μπουράβοφ δήλωσε ότι η επανεκλογή του Βλαντιμίρ Πούτιν, με ποσοστό άνω του 87% των ψήφων, θα ήταν σημαντική για τις διμερείς σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας και ότι η συμμετοχή των Ρώσων στις εκλογές ήταν υψηλή.

Με αφορμή τη 10η επέτειο της «Κριμαϊκής Άνοιξης», παρουσιάστηκε επίσης στο Γενικό Προξενείο της Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη έκθεση φωτογραφίας που αντανακλά εκείνες τις μέρες.

Αξιολογώντας την ενοποίηση της ιστορικής χερσονήσου με τη Ρωσία με χρονολογική λεπτομέρεια, ο γενικός πρόξενος της Ρωσίας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις στον Τύπο:

«Αυτές τις μέρες γιορτάζουμε τη δέκατη επέτειο από τα γεγονότα που είναι γνωστά ως «Κριμαϊκή Άνοιξη». Μιλάμε για τα γεγονότα Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2014, που συνέβησαν αμέσως μετά το κρατικό πραξικόπημα στην Ουκρανία και οδήγησαν στη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και στην ένωση με τη Ρωσική Ομοσπονδία, μετά από δημοψήφισμα σε όλη τη χερσόνησο.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα την ουσία και την αντικειμενική φύση αυτού που συνέβη, είναι απαραίτητο, αφενός, να δούμε το ζήτημα σε ένα ευρύτερο ιστορικό και γεωπολιτικό πλαίσιο και, αφετέρου, να αναλύσουμε τα γεγονότα που προηγήθηκαν της επιλογής του λαού της Κριμαίας εκείνη την εποχή.

2 79

Για αρκετούς αιώνες (από τα τέλη του XVIII αιώνα) η Κριμαία ήταν μέρος του ρωσικού κράτους. Οι ένδοξοι πρόγονοί μας έχυσαν ιδρώτα και αίμα σε αυτά τα εδάφη. Οι αποφάσεις περί συγκατάθεσης για τη μεταφορά της Κριμαίας στην Ουκρανική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία, που εγκρίθηκαν από τα εκτελεστικά και νομοθετικά όργανα της Ρωσικής Σοβιετικής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (RSFSR) τον Φεβρουάριο του 1954, ήταν αντίθετες με το Σύνταγμα της ΕΣΣΔ και το Σύνταγμα της RSFSR.

 Διότι το θέμα δεν ήταν η προσαρμογή των συνόρων μεταξύ των ενωσιακών δημοκρατιών, αλλά η μεταβίβαση της γης που απαιτούσε δημοψήφισμα/έρευνα μεταξύ του λαού.

 Το 1954, σε αντίθεση με το 2014, δεν πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα για την ένταξη της Κριμαίας, καταλήγει το τουρκικό δημοσίευμα.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ