1/12/2020

Ευρώπη-Ρωσία: Η σχέση αγάπης/μίσους και οι 4 μεγάλοι ενεργειακοί αγωγοί

Φέτος, η Ρωσία παρείχε ρεκόρ φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση της περιοχής.

Αλλά ορισμένα έθνη, ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής, εξακολουθούν να επιμένουν ότι η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη ρωσική ενέργεια.

Εδώ είναι οι βασικοί ρωσικοί αγωγοί που προμηθεύουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο την Ευρώπη, τους οποίους η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της προσπάθησαν και προσπαθούν να παρεμποδίσουν.

Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2

Το έργο αυτό, το οποίο είναι σχεδόν πλήρες, στοχεύει να παραδώσει περισσότερο φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην ΕΕ. Περιλαμβάνει την κατασκευή δύο αγωγών συνολικής χωρητικότητας 55 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, που εκτείνονται από τη ρωσική ακτή στη Γερμανία και περαιτέρω σε άλλους Ευρωπαίους πελάτες μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Η Ουάσιγκτον και η Βαρσοβία χαρακτήρισαν τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου ως «απειλή» για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια Ενώ ο αγωγός δεν διασχίζει το έδαφος καμίας από τις δύο χώρες, έχουν συζητήσει τη δυνατότητα να παρεμποδίσουν την εφαρμογή του Nord Stream 2. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, προωθεί το αμερικανικό LNG για να απομακρύνει τη Ρωσία από την αγορά φυσικού αερίου της ΕΕ, ενώ η Πολωνία φιλοδοξεί να γίνει ένας σημαντικός ευρωπαϊκός κόμβος LNG.

hartis nord stream

Ωστόσο, η Γερμανία – η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης – παραμένει σταθερή ως ισχυρότερος υποστηρικτής του Nord Stream 2, επιμένοντας ότι ο αγωγός θα διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου.

Το Βερολίνο απορρίπτει τις ανησυχίες ότι το έργο προσφέρει στη Ρωσία υπερβολική μόχλευση στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης. Επιμένει ότι ο αγωγός θα βοηθήσει τη Γερμανία να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ζήτηση για ενέργεια, καθώς καταργεί τη λειτουργία του άνθρακα και της πυρηνικής ενέργειας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει επανειλημμένα υπενθυμίσει στους Ευρωπαίους γείτονές της ότι η Γερμανία και η Ευρώπη αγόραζαν φυσικό αέριο από τη Ρωσία, ακόμη και στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου.

Σύμφωνα με τον αναλυτή John Laughland, η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την αμερικανική πολιτική για το έργο Nord Stream 2 και τα τελευταία σχόλια είναι όλα μέρος μιας «μάχης» για την ευρωπαϊκή αγορά. Χώρες όπως η Πολωνία και η Λιθουανία εκστρατεύουν τώρα εξ ονόματος της Ουάσιγκτον για την Ευρώπη να αγοράσει «ακριβό αμερικανικό [υγροποιημένο φυσικό αέριο] αντί για φτηνό ρωσικό φυσικό αέριο», εξήγησε ο Laughland στο RT.

Αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream

Ο πρώτος αγωγός φυσικού αερίου για τη δημιουργία άμεσου ρωσικού ενεργειακού εφοδιασμού, ο Nord Stream, άνοιξε το 2011. Εφοδιάζει με αέριο υπό τη Βαλτική Θάλασσα τη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη, παρακάμπτοντας τις χώρες διέλευσης. Με μήκος 1.224 χλμ., η ετήσια δυναμικότητα του αγωγού είναι 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Το 2000, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμπεριέλαβε το πρόγραμμα Nord Stream ως έργο προτεραιότητας στις κατευθυντήριες γραμμές για τα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας (ΔΕΔ-Ε). Αυτό σημαίνει ότι το Nord Stream είναι το κλειδί για την αειφόρο ανάπτυξη και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε να περιορίσει την πρόσβαση της Gazprom στον αγωγό Opal στην ανατολική Γερμανία. Ο Opal είναι ένας αγωγός διαμετακόμισης που συνδέει το Nord Stream με την ευρωπαϊκή υποδομή. Η απόφαση απαιτεί από τη Gazprom να μειώσει τις αποστολές φυσικού αερίου μέσω του Opal, περιορίζοντάς τις σε μέγιστο 50% της χωρητικότητας.

hartis opal

Η αγωγή υποκινήθηκε από την πολωνική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου PGNiG, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφαίρεσε ένα προηγούμενο ανώτατο όριο στις αποστολές αγωγών το 2016.

Ο Opal, ο οποίος βρίσκεται στη Γερμανία και έχει την ικανότητα να παραδώσει 36 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, αποτελεί βασικό στοιχείο για τη μεταφορά φυσικού αερίου απευθείας από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Nord Stream και τη μελλοντική επέκτασή του, το Nord Stream 2. Η χρήση του αγωγού, ο οποίος είναι συνιδιοκτησία της Wintershall και την Gazprom, έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών νομικών μαχών.

Αγωγός πετρελαίου Druzhba

Ένα από τα μεγαλύτερα και μακρύτερα δίκτυα πετρελαϊκών αγωγών στον κόσμο, το Druzhba τέθηκε σε λειτουργία το 1964. Μεταφέρει πετρέλαιο περίπου 4.000km από το ανατολικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Ρωσίας στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Τσεχική Δημοκρατία και τη Γερμανία . Το δίκτυο διαθέτει επίσης πολυάριθμους αγωγούς για να παραδώσουν το προϊόν σε όλη την Ανατολική Ευρώπη και πέραν αυτής. Ο Druzhba διασχίζει 45 μεγάλα ποτάμια στον δρόμο της προς την Κεντρική Ευρώπη.

Πίσω στη δεκαετία του ’90, ο αγωγός προμήθευε πετρέλαιο στις ενεργειακά πεινασμένες δυτικές περιοχές της Σοβιετικής Ένωσης. Η παράδοση πετρελαίου σταμάτησε στις 20 Απριλίου 2019 λόγω μόλυνσης αλλά αργότερα συνεχίστηκε.

Αγωγός φυσικού αερίου Yamal-Europe

Η διακρατική διαδρομή Yamal-Europe προμηθεύει ρωσικό αέριο στη Δυτική Ευρώπη, διασχίζοντας τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, την Πολωνία και τη Γερμανία.

Η κατασκευή του αγωγού άρχισε το 1994 και το 2006 η Yamal-Europe έφτασε στα 32,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Το συνολικό μήκος του αγωγού είναι πάνω από 2.000km. Έχει γίνει ένας πρόσθετος διάδρομος εξαγωγών ο οποίος αύξησε την ευελιξία και την αξιοπιστία των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη.

hartis yamal europe

Από το 2005, υπήρχαν σχέδια για την κατασκευή ενός δεύτερου σκέλους του αγωγού, αλλά αργότερα η Μόσχα αποφάσισε να ξεκινήσει αντ ‘αυτού τον αγωγό Nord Stream.

Οι αγωγοί φυσικού αερίου Yamal-Europe και Nord Stream (καθώς και η επέκτασή τους) έχουν κατασκευαστεί ως εναλλακτικές διαδρομές για να εξασφαλιστούν σταθεροί εφοδιασμοί στην ΕΕ. Η αναγκαιότητα της κατασκευής τους κατέστη σαφής μετά την κρίση ελλείμματος φυσικού αερίου του 2006, η οποία είδε τμήματα της Ευρώπης να παραμένουν χωρίς θέρμανση, αφού η Ουκρανία αποστράγγισε το αέριο διέλευσης από τον αγωγό που διασχίζει το έδαφός της.

Περισσότερο από το 50% των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου στην ΕΕ ρέει παραδοσιακά μέσω της Ουκρανίας. Τα τελευταία χρόνια, η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με διαφορές διαμετακόμισης, καθώς οι κύριοι αγωγοί που προμηθεύουν την Ευρώπη με ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο περνούν από την Ουκρανία.

hartis gas

Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, η Ρωσία, παραδίδει φυσικό αέριο στην Ευρώπη για περισσότερα από 50 χρόνια. Οι τιμές για τα ρωσικά καύσιμα είναι πολύ πιο ανταγωνιστικές από τις αμερικανικές για το LNG και πολύ λιγότερο επικίνδυνες από τις παραδόσεις που προέρχονται από την Αφρική.

Οι Ευρωπαίοι και ιδιαίτερα η Γερμανία, εκφράζουν ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς η παραγωγή φυσικού αερίου στην ΕΕ προβλέπεται να μειωθεί κατά 50% τα επόμενα 20 χρόνια, ακόμη και αν η πρόβλεψη για τη συνέχιση της ζήτησης είναι σύμφωνα με τον τρέχοντα ρυθμό.

Επιμέλεια- Μετάφραση: olympia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αυτές οι εικόνες από την Γαλλία τρομάζουν το Μαξίμου – Φοβούνται εξέγερση και στην Ελλάδα

Οι μαχες σώμα με σώμα διαδηλωτών και αστυνομικών στη Γαλλία τρομάζουν την Ελληνική Κυβέρνηση που φοβάται λαϊκή εξέγερση και επεισόδια παρόμοια με αυτά τις...

Το αληθινό πρόσωπο του Τονι Σφηνου. Δείτε τον χωρίς περούκα και χωρίς μεταμφίεση. #spitimetonsfino

Είναι ένας από τους πιο έξυπνα πλασαρισμένους Έλληνες καλλιτέχνες με ένα ιδιαίτερο ταλέντο.

Απόφαση Πρωτοδικείου τιναζει στον αέρα τα πρόστιμα για τον Κορωνοϊο

Η απόφαση από το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Λιβαδειάς για το πρόστιμο ενός ουζερί στη Θήβα φέρνει τα πάνω κάτω όσο αφορά τα πρόστιμα που...

Μαζεύουν ξαφνικά τον Πετσα – Τι συμβαινει;

Αναβάλλεται ξαφνικά η ενημερωση των πολιτικών συντακτών της Δευτερας από τον Στελιο Πετσα. Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι η ενηεμρωση αναβάλλεται λόγω υπουργικού συμβουλίου. Ερωτημα:...

Πάγωσαν Αυτιάς και ΣΚΑΪ από τις αποκαλύψεις του γιατρού! (Βίντεο)

Μέχρι σήμερα, οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι θαμώνες των τηλεπαραθύρων, υπουργοί και βουλευτές της κυβέρνησης, μας διαβεβαίωναν πως η Ελλάδα, βρίσκεται σε πολύ καλή...

Στην εκπομπή του Σπύρου Παπαδόπουλου άμα είσαι φίρμα δεν φοράς μάσκα, την φοράς μόνο άμα είσαι κομπάρσος στη δεύτερη σειρά

Τον θυμάστε τον Σπύρο Παπαδόπουλο που στο πρωτο lockdown είχε κάνει την πετυχημένη διαφήμιση για να μας πει πως πρέπει να μείνουμε σπίτι; Στην...

Τα αστεία με το Μπάντεν Μπάντεν του αντιδημάρχου έριξαν το διαδίκτυο – Απολαύστε τις καλύτερες στιγμές

Τυφώνας γελιου σαρώνει το διαδίκτυο τις τελευταίες ώρες, εμπνευσμένος από την ανάρτηση αντιδημάρχου του Δήμου Αθηναίων που έγραψε ότι lockdown δεν μπορεί να μεταβεί...

Τι ξέρει η Τουρκία που δεν ξέρουν οι Έλληνες πολίτες και προκαλεί με τέτοιον τρόπο;

Ρόδος, Καστελλόριζο, Σαμοθράκη, Άγιος Ευστράτιος, Χίος, Ψαρά, Ικαρία, Λήμνος, Λέσβος, Σάμος, Τήλος, Χάλκη και Πάτμος «δεν πρέπει να περιλαμβάνονται σε κανένα σενάριο καμίας στρατιωτικής...

Ντροπή σας!

Μόλις πριν τρεις μήνες, η πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε την προσφατη έκθεση του Κώστα Τσόκλη και πόζαρε καμαρωτή καμαρωτή στο πλευρό του. (Δείτε εδώ) Δηλαδή...

Με νόμο πλέον τεκμηριώνεται ότι όποιος Έλληνας έμεινε στη χώρα του και αγωνίστηκε, είναι κορόιδο

Όσοι Έλληνες πιστεύατε ότι είστε κορόιδα που μείνατε στην πατρίδα σας για να αγωνιστείτε, να πληρώνετε κανονικά τους φόρους σας, να προσπαθείτε να την...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αυτές οι εικόνες από την Γαλλία τρομάζουν το Μαξίμου – Φοβούνται εξέγερση και στην Ελλάδα

Οι μαχες σώμα με σώμα διαδηλωτών και αστυνομικών στη Γαλλία τρομάζουν την Ελληνική Κυβέρνηση που φοβάται λαϊκή εξέγερση και επεισόδια παρόμοια με αυτά τις...

Το αληθινό πρόσωπο του Τονι Σφηνου. Δείτε τον χωρίς περούκα και χωρίς μεταμφίεση. #spitimetonsfino

Είναι ένας από τους πιο έξυπνα πλασαρισμένους Έλληνες καλλιτέχνες με ένα ιδιαίτερο ταλέντο.

Απόφαση Πρωτοδικείου τιναζει στον αέρα τα πρόστιμα για τον Κορωνοϊο

Η απόφαση από το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Λιβαδειάς για το πρόστιμο ενός ουζερί στη Θήβα φέρνει τα πάνω κάτω όσο αφορά τα πρόστιμα που...

Μαζεύουν ξαφνικά τον Πετσα – Τι συμβαινει;

Αναβάλλεται ξαφνικά η ενημερωση των πολιτικών συντακτών της Δευτερας από τον Στελιο Πετσα. Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι η ενηεμρωση αναβάλλεται λόγω υπουργικού συμβουλίου. Ερωτημα:...

Πάγωσαν Αυτιάς και ΣΚΑΪ από τις αποκαλύψεις του γιατρού! (Βίντεο)

Μέχρι σήμερα, οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι θαμώνες των τηλεπαραθύρων, υπουργοί και βουλευτές της κυβέρνησης, μας διαβεβαίωναν πως η Ελλάδα, βρίσκεται σε πολύ καλή...

Στην εκπομπή του Σπύρου Παπαδόπουλου άμα είσαι φίρμα δεν φοράς μάσκα, την φοράς μόνο άμα είσαι κομπάρσος στη δεύτερη σειρά

Τον θυμάστε τον Σπύρο Παπαδόπουλο που στο πρωτο lockdown είχε κάνει την πετυχημένη διαφήμιση για να μας πει πως πρέπει να μείνουμε σπίτι; Στην...