Υπόθεση Χαρίρι: Η διαδρομή του χρήματος πάντα οδηγεί στην αλήθεια… ή τουλάχιστον, σε ένα μέρος της

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

hariri macron saudi
Ο Χάριρι στο Παρίσι: Η διαδρομή του χρήματος στο Ριάντ και ο συνεργάτης του, Πρίγκιπας Φαντ

Αυτό το εντυπωσιακό επεισόδιο στη Μέση Ανατολή δεν έχει, για μία φορά, καμία σχέση με πολιτικές, ή θρησκευτικές αντιπαλότητες που αφορούν είτε το Ιράν είτε τη Χεζμπολάχ.
Γιατί λοιπόν ο Saad Hariri παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία του Λιβάνου στο Ριάντ στις 4 Νοεμβρίου και τι κρύβεται πίσω από την ενεργό εμπλοκή του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του υπουργού Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε-Ντριάαν στην υπόθεση;
Το στοιχείο για αυτά τα αινίγματα βρίσκεται στο πάτωμα του λόμπι του Ritz Carlton Riyadh, όπου ο πρίγκιπας Abdul Aziz bin Fahd κοιμάται σε ένα στρώμα.
Κρατήθηκε εκεί από τον διάδοχο πρίγκιπα Μουχάμαντ Μπιν Σάλμαν, με πολλούς άλλους πλούσιους και ισχυρούς Σαουδάραβες υπό την ιδιότητά του ως Σαουδάραβης συνεργάτης στα εκτεταμένα επιχειρηματικά συμφέροντα του Λιβανέζου πρωθυπουργού στο βασίλειο.
Το DEBKAfile προσφέρει έναν αποκλειστικό απολογισμό των γεγονότων που οδήγησαν στη βόμβα Hariri:
1. Στις 4 Νοεμβρίου ο Μουχάμαντ Μπιν Σαλμάν έθεσε 500 υψηλόβαθμους πρίγκιπες, αξιωματούχους και εξαιρετικά πλούσιους επιχειρηματίες υπό κράτηση με «κατηγορίες διαφθοράς».
2. Την ίδια ημέρα, ο Saad Hariri επιβιβάστηκε στο ιδιωτικό του αεροπλάνο και πέταξε στο Ριάντ, ανακοινώνοντας ότι παραιτείται από την πρωθυπουργία του Λιβάνου, αφού ανακάλυψε ένα σχέδιο επίθεσης κατά της ζωής του από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ.
Αυτός ο ισχυρισμός ήταν κάλυψη. Στην πραγματικότητα, είχε κληθεί από τον διάδοχο πρίγκηπα της Σαουδικής Αραβίας να παρουσιαστεί αμέσως στο Ριάντ, αλλιώς θα κατακρατούνταν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία και τραπεζικοί λογαριασμοί της οικογένειας Χαρίρι, μαζί με τους κρατούμενους πρίγκιπες και τους πολυδισεκατομμυριούχους.
3. Η οικογένεια είχε μια μακρά και κερδοφόρα συμμαχία με το πετρελαϊκό βασίλειο. Ο Rafiq Hariri, ο μακαρίτης πατέρας του Saad και προκάτοχος της πρωθυπουργίας του Λιβάνου, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2005, ίδρυσε το Σαουδικό υποκατάστημα της γαλλικής υπερδύναμης κατασκευαστικής εταιρείας Oger το 1969.
Ένα χρόνο αργότερα ίδρυσε μια Σαουδική κατασκευαστική εταιρεία που ονομάζεται Saudi Oger Ltd., η οποία αναπτύχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες και πιο επιτυχημένες κατασκευαστικές εταιρείες στο βασίλειο. Η επιχείρηση διασφάλισε τη διατήρηση επιχειρηματικών σχέσεων με σημαντικά μέλη της βασιλικής οικογένειας. Ο πιο σημαντικός ήταν ο πρίγκιπας Αμπντούλ Αζίζ Μπιν Φαντ, απόγονος ενός πρώην βασιλιά. Από μεγιστάνας παγκόσμιας κλάσης, αυτός ο πρίγκιπας στις 4 Νοεμβρίου, βρέθηκε ταπεινωμένος ανάμεσα σε εκατοντάδες ευγενών και σημαντικών κρατουμένων.
4. Σύμφωνα με τις πηγές μας, ο διάδοχος Πρίγκιπας έχει αξιολογήσει τον εμπορικό σαουδαραβικό εταίρο του Χαρίρι, ως αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία αποφάσισε ότι ο ίδιος και η συνεργασία τους οφείλονται στο δημόσιο ταμείο της Σαουδικής Αραβίας και ότι τώρα τους λέει να παραδοθούν χωρίς καθυστέρηση. Δεδομένου ότι η Σαουδική επιχειρηματική αυτοκρατορία της οικογένειας τροφοδοτεί την εξέχουσα πολιτική στάση του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου στη Βηρυτό, ο Χαρίρι δεν είχε την πολυτέλεια να αγνοήσει το τελεσίγραφο του διαδόχου πρίγκιπα. Όταν συνελήφθη ο πρίγκιπας συνεργάτης του, ο Χάριρι πέταξε στο Ριάντ για να διασώσει ό,τι μπορούσε από τις οικονομικές του ανησυχίες.
5. Ανεξάρτητα από τις αρνήσεις ότι ο Χαρίρι ήταν υπό κράτηση ενάντια στη θέλησή του, η αλήθεια είναι ότι κρατήθηκε σε κάποιου είδους κατ ‘οίκον περιορισμό. Αλλά μόνο η υψηλή θέση του ως κορυφαίου Λιβανέζου ηγέτη – αν και κάτοχος διπλής Σαουδικής εθνικότητας – και η απροθυμία να ικανοποιήσει την Τεχεράνη και την Χεζμπολάχ και να δικαιολογήσει τους ισχυρισμούς τους – τον έσωσε από το να «φυλακιστεί» με τους 500 Σαουδάραβες υψηλόβαθμους στο Carlton Ritz.
6. Ο Γάλλος πρόεδρος παρενέβη στην υπόθεση για τη διάσωση του μακρόχρονου γαλλικού χρηματοοικονομικού μεριδίου των εταιρειών Hariri, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Σαουδικής Αραβίας.
7. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Jean Yves le-Drian και του Πρίγκιπα Μουχάμαντ είχαν ως αποτέλεσμα να επιτρέψει στον πρώην πρωθυπουργό του Λιβάνου να μεταβεί στο Παρίσι υπό την προστασία της γαλλικής μυστικής υπηρεσίας, ενώ η Γαλλία ανέλαβε να διαπραγματευτεί ήσυχα μια συμφωνία για τις εταιρείες της οικογένειας Hariri, να παραδώσουν ένα σημαντικό ποσό στο κρατίδιο της Σαουδικής Αραβίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ